Det er utrolig frustrerende når du jobber dedikert og målrettet i håp om å få frem magerutene, bli mer definert eller gå ned noen kilo. Du gjør alt som står i boka og trener kanskje daglig, men målene rikker ikke på seg, verken rundt midjen eller på vekten.
I mange tilfeller, er det ikke viljestyrken og innsatsen det står på. Jeg vet det er super dedikerte mennesker der ute som allerede trener mer enn nødvendig og spiser så lite at det ikke er mulig å kutte flere kalorier. Energien er på bunn og det samme er humøret, og mange føler at det å ikke klare å «knekke koden», går utover selvtillit og livskvalitet. Det er ikke til å skyve under en stol at kropp, følelse av mestring og selvbilde henger sammen.
HVORFOR GÅR JEG IKKE NED I VEKT?
Det kan være to veldig vanlige grunner til at man ikke går ned i vekt når man trener mye og spiser lite:
1. DIETT OG UNDERSKUDD I MANGE ÅR
«Er det slik at kroppen (stakkaren som har gått på ALLE mulige slankekurer fra lavkalori til lavkarbo og Gud vet hva i 15 år) bruker ekstra lang tid på å stille seg om etter mange år på diett?»
Dette spørsmålet fikk jeg fra et medlem av FleXikost. Hun la til at hun hadde gått på alt fra “low carb”, “no carb”, lite fett og grønne drikker. Likevel hadde hun gått opp i vekt det siste året, og nå responderer ikke kroppen på noen ting.
Vi er vokst opp med å høre at det er lite mat og mer bevegelse som skal til når vi vil gå ned i vekt. Og den største feilen mange gjør er å spise for lite, ofte i kombinasjon med mye trening. Det er naturlig nok vanskelig å vite hvor denne grensen går.
DERFOR BREMSER KROPPEN OPP FETTFORBRENNINGEN
Kroppen har en fantastisk evne til å omgjøre maten vi spiser til energi. Energien kalles for kilojoule eller kalorier/kcal. Det er denne omgjøringen av mat til energi vi kaller for forbrenning.
Vi snakker ofte om 2 typer forbrenning: hvileforbrenning og dags-forbrenning. Hvileforbrenningen er det antall kalorier kroppen trenger hver dag, KUN for å opprettholde normale, fysiologiske funksjoner. Det vil si at blodet skal pumpes rundt til alle kroppens organer, nyrene skal skille ut urin, vi skal puste jevnt og trutt, og kroppen skal produsere varme, hormonene skal fungere i samspill med hverandre osv. Med andre ord, det å ligge under dette kritiske behovet vil naturlig nok få konsekvenser før eller siden.
Kroppen opplever det å ikke få dekket disse behovene som en krisetilstand, og går derfor over i en overlevelses-modus.
Dette innebærer at kroppen bremser opp fettforbrenningen. Fettlagrene våre er blant annet ment som reserver til dårligere tider, og kroppen vil nå tviholde på disse. I tillegg ønsker kroppen å kvitte seg med muskler, fordi musklene våre er energikrevende, og i denne sammenheng overflødig. Det er utrolig fascinerende hvor tilpasningsdyktig kroppen er, ikke sant?
Hadde du sittet fast i en grotte og ikke fått mat, ville kroppen hjulpet deg med å overleve ved å kvitte seg med det som stjal unødvendig mye energi (musklene), og tviholdt på fettet for å spare energien så du skulle overlevd så lenge som mulig. Det er nettopp det som skjer her også!
Men når vi mister muskler, så reduseres også forbrenningen, det vil si at vi nå kan spise enda mindre enn før, før vekten går opp igjen. I tillegg blir forbrenningen ytterligere redusert, fordi den tilpasser seg hvor mye/lite du spiser. Vekten vil etterhvert stoppe opp, og du kutter kaloriene enda mer for å få videre fremgang. Og slik fortsetter det…
Da blir du en klassisk jo-jo slanker som aldri oppnår noe varig. Selvbildet svekkes, og forholdet til mat og kropp blir dårligere.
2. DU TRENER I TILLEGG FOR MYE
Forholdet mellom aktivitet og hvile er ekstremt viktig. Får du f.eks. ikke god restitusjon etter harde økter, så opplever kroppen det som veldig stressende på sikt. For trening skaper stress i kroppen, og etter en hard treningsøkt er kortisol nivåene skyhøye. Det er helt normalt, men det er avgjørende å få kroppen tilbake i balanse, før du utsetter den for en ny, stor påkjenning.
I tillegg så handler jo prinsippet bak styrketrening om å lage små skader i muskelfibrene. Nettopp så de kan bygge seg større og sterkere mellom hver økt. Hvis du ikke får i deg nok mat, sover nok eller restituerer godt nok mellom slagene, så vil kroppen din forbli i en konstant nedbrytende fase.
Kortisol er både muskel-nedbrytende og fettlagrene, stikk motsatt av det du ønsker. Kortisol er i tillegg forbundet med en rekke sykdomsformer.
Restitusjon skjer i form av nok mat og tilstrekkelig hvile, og når ingen av delene er til stede, vil du verken bli strammere, sterkere, lettere, sprekere eller sunnere. Motivasjonen og humøret går etterhvert i bakken. Du bryter deg selv ned fremfor å bygge deg selv opp!
SLIK KOMMER DU DEG UT AV DEN ONDE SIRKELEN OG NED I VEKT
Det tar ofte litt tid (merk år), før man innser å ha kommet i denne onde spiralen. Men når du innser at det du holder på med ikke vil ta deg til målet, finnes det gode løsninger.
1. ØK KALORIINNTAKET DITT TIL VEDLIKEHOLD
Som jeg skrev over, så er kroppen utrolig tilpasningsdyktig, og heldigvis gjelder det begge veier. Den reduserer forbrenningen ved et lavere kaloriinntak, men den øker også forbrenningen når du øker matinntaket igjen. Når har du drevet rovdrift på deg selv i så mange år, at du må akseptere at det vil ta litt tid å få kroppen tilbake i vater.
Hvor lang tid det vil ta, er avhengig av hvor lenge du har holdt på og hvilke konsekvenser det har ført med seg. Men en ting er helt sikkert, og det er at det ikke finnes noen vei utenom. Så vær stolt over seg selv som har kommet så langt at du har innsett dette. Nå er du i gang med å gjøre noe bra for deg selv!
Øk kaloriinntaket ditt til vedlikehold. Hvis du synes dette er vanskelig å regne ut, vil FleXikost gjøre dette for deg. Et vedlikeholds inntak for en gjennomsnittlig kvinne på 40 år som er 170 cm. høy, veier 70 kg., som trener 2 ganger uken og har en sittestillende jobb, ligger på ca. 2150 kalorier.
Jeg vet hva du tenker…. 2150 kcal. er ALT for mye, jeg spiser kun 1300 kcal. i dag, og er livredd for å legge på meg fett!!!
Hvordan vet jeg du tenker det? Fordi alle tenker det samme! Det er derfor jeg skriver så mye om at dette først og fremst handler om en mental endring. Du må tørre å gi slipp på de gamle innprentede tankene om at det er lite mat som skal til. Da først vil du få erfare at det går helt fint, og du vil oppnå en mental endring du vil ha glede av resten av livet!
“MEN VEKTEN GÅR OPP!”
For å legge på deg 1 kg. med fett, så må du spise hele 7000 kalorier i tillegg til vedlikeholds inntaket ditt. Det setter mengdene litt i perspektiv, og det vil ikke skje over natta. Vi har en tendens til å tro at hvert gram på vekten i »feil retning», er rent fett som legger seg på hofta, slik er det ikke.
Vekten kan gå litt opp de første ukene, det er helt normal og det vil gå seg til. Da er det viktig å minne seg selv på at vektøkning ikke er ensbetydende med økning i fett.
Økningen kommer av at systemet/kroppen din trenger litt tid på å venne seg til det nye inntaket. Se på kroppen som et stort tankskip som skal snu, ikke en liten speedbåt. Vekten vil stabilisere seg i løpet av kort tid i de fleste tilfeller.
I tillegg vil en kombinasjon av økt tarminnhold og mer glykogen i glykogenlagrene dine bidra til en liten økning i vekten. Glykogen trekker i tillegg til seg væske, så en økning på 2-3 kg. kan du regne med bare der.
NB! dette er ikke fett, kun vann og økt tarminnhold.
2. NED I VEKT MED MINDRE TRENING
I kombinasjon med mer mat, er det viktig å kutte ned på trening. Jeg anbefaler å ligge på 2, maks 3 økter pr. uke i denne perioden. Synes du det er vanskelig, kan du gjerne ta deg lengre gåturer ved siden av, det er godt for både kropp og sjel.
To styrkeøkter sammen med gode gåturer, er en kjempe fin kombinasjon til dette formålet. Da får du kroppen tilbake i balanse, hormonene får stabilisert seg, og du "primer" kroppen for vektnedgang på den skikkelige måten.
Når du har jobbet slik i noen få uker, kan du starte med å kutte kalorier igjen. Et underskudd på 500 kalorier er i de fleste tilfeller nok. Da har du nok energi til daglige aktiviteter, du slipper å gå konstant sulten, du har en jevn, fin vektnedgang som ikke går på bekostning av muskelmasse eller andre fysiologiske funksjoner.
KROPPEN ELSKER RUTINER OG FORUTSIGBARHET
Kroppen elsker rutiner og forutsigbarhet. Den elsker skikkelig næring og trening. Den elsker å få nok væske, nok søvn og nok hvile. Den er ikke glad i stress over tid og den dagen du lærer deg å spille på lag med den i stedet for å bryte den ned, er dagen alt vil snu for deg. Det kan ta tid og det vil kreve litt arbeid, men jeg kan love deg at det vil være verdt det!
"Your body can stand almost anything. It`s your mind you have to convince"