<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 ">
Kom i gang nå Logg inn

Flexikost_logosymbol_payoff_CMYK_rod

Kom i gang nå Logg inn

3 min read

Slik går du ned i vekt og blir der!

Featured Image

Det er utrolig forlokkende at ting skal skje fort når vi først har bestemt oss for å gjøre en endring, for det er helt menneskelig å søke etter raske løsninger. Men, det er akkurat det som også er den aller største fella når det kommer til vektnedgang. Og det er derfor de færreste som velger kortsiktige strategier, klarer å holde kiloene unna i etterkant. Det finnes kun én skikkelig måte å gå ned i vekt å holde den nede på, og den bør du kjenne til!

 

Midlertidige løsninger vil alltid gi midlertidige resultater

Alle kan gå på en suppediett eller spise Nutrilett barer i noen uker, men det er jo ikke særlig holdbart over tid. Så når du blir lei av det, og går tilbake til det som gjorde at du fikk en kropp du ikke var fornøyd med i utgangspunktet, så er du tilbake til start og ofte pluss litt til. Tillegget kommer av at når underskuddet av kalorier blir for stort, så vil vekttapet bestå av unødvendig mye muskelmasse, og ikke bare fett som vi ønsker. Og når du mister unødvendig mye muskelmasse, så reduserer du også forbrenningen din i samme slengen. Det betyr at du nå kan spise enda mindre enn tidligere, før du vil legge på deg mer. Det er det vi kaller en klassisk jo-jo slanker, som dessverre aldri oppnår noe varig.

I tillegg har man ofte lett for å bi svakere i viljen etter en veldig restriktiv diett. Det blir en slags alt eller ingen ting mentalitet, som gjør at vi ikke finner den gyldne middelvei som er svaret på det meste.

 

Livsstilsendring versus diett

Ønsker du varige resultater, så krever det også varige endringer. Det er det som er forskjellen på en livsstilsendring og en kortsiktig diett. Det å gjøre små, riktige endringer og forbedre seg f.eks. 10 % fra uke til uke, vil i løpet av 10 små uker ha ført til en livsstilsendring på 100% som mest sannsynlig vil vare livet ut. I motsetning gjør de fleste endringer 1. januar som toppen varer i 10 uker.

 

Felle 1

Det er dumt å gå fra 0 til 5 treninger pr. uke, det er nemlig ikke slik at jo mer du trener, desto bedre er det. I tillegg er sannsynligheten for at du vil miste motivasjonen ved å gå så hard ut, så stor, at du mer eller mindre er dømt til å dette av lasset.

Løsning: Begynn f.eks. med 2 styrkeøkter pr. uke. Med et hensiktsmessig program, så vil du i løpet av veldig kort tid kjenne resultater som vil gi deg motivasjon, i stedet for å stjele den! Det er jo resultater i en eller annen form som motiverer oss til å fortsette, og da ønsker du kanskje til og med å legge til en økt ekstra etterhvert.

Tenk at aktiviteten du legger inn ved oppstart skal være forenelig med livet du lever ellers også.

 

Felle 2

Unngå å ta bort hele næringsemner som f.eks. karbohydrater eller fett. Kroppen elsker karbohydrater som næringskilde og er helt avhengig av en viss mengde fett for å fungere optimalt. Så det å ta det bort i for stor grad, vil bare være en midlertidig strategi. I tillegg blir du ofte unødvendig sliten og slapp med tomme glykogenlagre, og de fleste får et enormt behov for å kaste i seg noe søtt eller egentlig HVA som helst!!!

Når du kontinuerlig blir gående å tenke på mat samtidig som du er sliten, så vil det som regel ikke ta særlig lang tid før du sprekker. For noen fungerer det også bra å være på en lavkarbodiett i en periode, men da er det avgjørende å ha en klar plan på hva du skal gjøre når du har nådd målet ditt.

Løsning: Sørg for å få i deg nok proteiner, karbohydrater og fett i løpet av dagen, i forhold til utgangspunktet-, aktivitetsnivået- og det som er målet ditt. Da vil blodsukkeret holde seg stabilt og du vil få mindre behov for å kaste i deg noe.

 

Felle 3

Det å ligge for lavt på kalorier, vil redusere forbrenningen din og tære på muskelmassen som jeg skrev om over. Ofte vil man føle seg misfornøyd og sliten. I tillegg vil du kunne klusse med hormonene dine, som kan gi deg varige problemer med metabolismen din (forbrenningen din) og vektnedgang. Du frarøver også deg selv de mentale endringene som er helt avgjørende for å lykkes i det lange løp.

Løsning: Ligg på en moderat, jevn vektnedgang. Et underskudd på 500 kalorier i uken, er i de fleste tilfeller et godt valg. Her er det naturlig nok variasjoner i forhold til hva du veier i utgangspunktet. Veier du 100 kg. eller mer, kan du tillate deg et større ukentlig vekttap, enn om du veier mindre.

Med en moderat vektnedgang, vil du oppleve å ha energi i hverdagen og til trening, du slipper å være unødvendig sulten og det vil være holdbart over tid. Og det er tross alt det vi gjør over tid som vil gi betydelige resultater.

 

Det vil ta lengre tid enn du kanskje ønsker

Det viktigste er nok å akseptere at det vil mest sannsynlig ta lengre tid enn det du kanskje ønsker. For vi kan verken fremprovosere eller påskyndte gode resultater. Vi er nødt til å spille på lag med hvordan kroppen vår fungerer.

Men hva er vel noen få måneder med innsats sett i perspektiv....? Når resultater er en kropp du er stolt av, følelse av mestring og evnen til å sette seg mål og nå de.

Meal prep - Slik gjør du det

Meal Prep står for meal preperation eller måltidforberedelse på godt norsk. Enkelt forklart betyr det at du planlegger og tilbereder flere fremtidige...

Les mer

Må jeg trene for å gå ned i vekt?

Du har sikkert fått med deg den stadige diskusjonen rundt hvorvidt trening er lønnsomt for vektnedgang eller ei, men sjeldent opplever jeg at noen...

Les mer

Slik gikk Merete ned 54 kilo

Da Merete Horvli (55) nådde 134 kilo, gjorde hun et siste forsøk på å gå ned i vekt. Slik gikk hun ned 54 kilo - uten å gå på slankediett.

Les mer