top of page

Slanke seg til overvekt? Er det mulig?

Updated: Dec 5, 2023

Hvordan i alle dager kan det være mulig å slanke seg til overvekt? Det er faktisk "lettere" enn du tror og i denne artikkelen vil du lære hvordan du unngår å gå i den klassiske "slankefella"

BMI (Body Mass Index)
BMI (Body Mass Index)

Denne artikkelen er skrevet spesielt for deg som befinner deg innenfor kategorien normalvektig, men som har et mål om å slanke deg. Når jeg skriver "normalvektig" er det med utgangspunkt i BMI-skalaen (BMI mellom 18,5-24,9).


Målet er kanskje å få bort det ekstra fettet som "tyter" opp av buksa når den kneppes, og som potensielt sett kan ødelegge store deler av selvbildet.

Eller kanskje du ønsker å stramme opp og få litt mer synlige muskler frem mot badesessongen.


Uansett hva målet ditt kan være, så er sinnsykt frustrerende å jobbe dedikert og målrettet over tid, men uansett hvor mye kalorier du kutter, eller hvor mye du trener - så vil ikke vekta rikke seg!


Destruktive tanker surrer i topplokket:

  • Kanskje jeg bør kutte enda mer kalorier?

  • Kanskje jeg bør trene hardere eller mer?

  • Kanskje det er noe galt med kroppen min?

  • Kanskje jeg bare skal drite i hele vektnedgangen?

Bare "snap out of it" og les videre!

Slankefella: Slanke seg til overvekt

Å slanke seg til overvekt; selve defenisjonen på en "Jo-Jo slanker"

For å få en "kick-start" og motivasjon går mange ofte drastisk til verks og prøver alt av Quick-fixes og strenge dietter, ofte i kombinasjon med mye trening - for å få endelig kunne kvitte seg med "problemet".


Utfordringen er at slike strategier ofte har en tendens til å ha en kraftig og uønsket bivirkning. Kroppen setter ned forbrenningen i et forsøk på å holde seg innenfor "normalen". Kanskje noen klarer å presse seg ned noen kilo, men når "hverdagen" starter igjen og man spiser normalt, vil disse kiloene komme raskt på igjen - gjerne med et par kilo ekstra i "bonus".


Kjenner du deg igjen?


Et par omganger med slik strategi vil føre til at en som før var i kategorien normalvektig - paradoksalt nok har klart å slanke seg til overvekt. Da er det enkelt å forstå at frustrasjonen kan bli stor.


Hvorfor går man opp i vekt igjen?

Når du tilfører kroppen din mindre kalorier enn den trenger, så må kroppen dekke sitt næringsbehov for oppsparte midler (fettlageret ditt). Tenk på fettlageret ditt som en bankkonto med sparepengene dine. Dersom inntekten din er 1 000,- mindre enn forbruksbehovet, vil du måtte ta ut 1 000,- av sparekontoen din for å dekke behovet.


Problemet oppstår dersom:

A) kaloriunderskuddet er veldig høyt

B) kaloriunderskudd over lang tid uten pause


Når kaloriunderskuddet er veldig høyt vil kroppen sette ned forbrenningen i et forsøk på å tilpasse seg et nivå med lite kalorier. Det samme gjelder dersom du har gått på "diett" over lang tid 6mnd+


Enkelt forklart så er det kroppens "safety mekanisme" som kicker inn.

Kroppen forstår ikke at du ønsker deg "sixpack til sommeren". Den skal sørge for at du overlever!

For kroppen din sitter egentlig fast i steinalderen og skal passe på at du ikke sulter i hjel i tider der mat ikke er tilgjengelig. Og dette er jo fryktelig smart, egentlig. Dersom kroppen ikke hadde passet på, ville mest sannsynlig menneskene blitt utryddet i tider med lite mat.


Hvordan blir jeg kvitt de ekstra kiloene da?

Slik blir du kvitt ekstra fett rundt magen

Det er fullt mulig å få bort det "ekstra fettet" selv om du er i kategorien normalvektig - men desto lavere BMI, desto vanskeligere er det.

Tenk på det som at du har brukt opp ditt potensialet for vektnedgang.

Det betyr at du må jobbe smartere og mer strategisk for å få til den "siste finishen". Er du i kategorien normalvektig eller undervektig bør du endre fokus fra vektnedgang til endring av kroppssammensetning. Denne omstillingen kan være vanskelig for mange, men de som tør å stole på prosessen ser seg aldri tilbake.


Dette gjelder også for deg som har slanket deg fra fedme eller overvekt til normalvekt, men fremdeles føler at du har litt igjen. Mange kjører enda hardere på med strengere diett og mer trening, uten at resultatene kommer av den grunn. I starten gikk vekten nedover, fordi du hadde bra potensiale for vektnedgang, men etter å ha kommet inn under normalvekt er ikke potensialet for videre vektnedgang like stort. Det er nå på tide å skrifte strategi.


Fokuser heller på kroppssammensetningen

Endring i kroppssammensetningen betyr at du endrer forholdet mellom muskler og fett på kroppen. Som oftest er vekten den samme eller kanskje høyere, men resultatene er enorme.


Her ser du noen eksempler der man i utgangspunktet er normalvektig, men kroppen er totalforandret. Verdt å merke seg er at kroppsvekten er tilnærmet lik både før og etter!Unngå å ta snarveier og "quick fix"

Når du ønsker å få bort den siste fettmassen, vil jeg anbefale å skifte fokuset fra vektnedgang til endring i kroppssammensetning. Det finnes ingen "quick-fix", kun smart arbeid over tid.


Er du keen på å kickstarte vektnedgangen?

FiT Kickstart er vår "kom i gang med vektnedgang" pakke. Pakken inneholder ALT du trenger for å kunne kickstarte din målsetning om vektnedgang på egenhånd!


FiT Kickstart inneholder:

🏋️‍♀️ 4 ukers treningsplan: Effektive treningsøkter på 20-40 minutter med fokus på vektnedgang og fettforbrenning.

🍲 Kostholdsplan: Helt vanlig mat som blir 100% skreddersydd deg og din målsetning.

🔥 BONUS 1: Accountablity kalender for å følge fremgang og holde deg ansvarlig

🔥 BONUS 2: E-boken: Fettforbrenning - Slik gjør du det!


🗓️ FiT Kickstart varer i 4 uker. Du får umiddelbar tilgang og kan starte akkurat når du selv ønsker! Programmet er ditt til "odel og eie". Det betyr at etter 4 uker kan du starte på nytt, eller klinke til med nye utfordringer.


Din pris: kr. 970,-

Verdi: kr. 2 077,-


FiT Kickstart - Alt du trenger for å gå ned i vekt


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page