top of page

Slankemedisin: En Hjelpende Hånd eller en Farlig Avledning?

Updated: Nov 22, 2023

Med over 67,5% av Norges voksne befolkning mellom 40-49 år klassifisert som overvektige. I en verden hvor quick-fix-løsninger er ettertraktet, står slankemedisin i rampelyset som en tilsynelatende enkel løsning på fedmeepidemien. Men er dette virkelig den beste løsningen for de fleste?


67,5% av nordmenn er overvektig

Realiteten av Overvekt og Fedme

Fedme er ikke bare et spørsmål om utseende; det er en helsekrise. Det medfører økt risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, og en rekke andre alvorlige helseproblemer. 


Det er her slankemedisin som Mysimba, Saxenda, Ozempic og Wegovy kommer inn i bildet. Disse medisinene lover å redusere appetitten og øke metthetsfølelsen, men er de virkelig løsningen på problemet?


Hvorfor Slankemedisin Ikke Er Svaret for De Fleste

Løsningen på overvekt og fedme er sjelden å finne i en pilleboks. For det første, slankemedisin er IKKE en magisk løsning. Den krever fortsatt en betydelig innsats i å endre livsstil og vaner. For det andre, den underliggende årsaken til overvekt og fedme er ofte mer sammensatt enn bare biologi – det handler også om livsstil, vaner, og til og med psykologiske faktorer.


Det er lett å "skylde på" stillesittende arbeid eller hektiske dager for å unngå å måtte ta sunne valg som kan oppleves tungt, vanskelig og tidkrevende. Men sannheten er at de fleste av oss kan oppnå langt bedre resultater med livsstilsendringer. Det er ikke like «sexy» som en «quick-fix», men det er garantert mer langvarig. Det handler om å spise balansert, øke fysisk aktivitet, og ikke minst, endre vår mentale tilnærming til mat og helse.Feilaktig Bruk av Slankemedisin

To grupper blir etter min mening ofte feilaktig foreslått som kandidater for slankemedisin:

  1. De som trenger en kick-start: At mange ønsker en skikkelig boost er forståelig, men å bruke medisin for denne boosten er en farlig vei. Det undervurderer betydningen av å bygge varige, sunne vaner fra grunnen av.

  2. De som har 'prøvd alt': Dette er den vanligste, men mest feilaktig unnskyldningen jeg hører. Å si at man har prøvd alt betyr ofte at man ikke har funnet en bærekraftig, langsiktig løsning som passer for ens unike livssituasjon og behov.


Riktig Bruk av Slankemedisin

Slankemedisin bør være et verktøy, ikke en krykke, og absolutt ikke som en permanent løsning. Disse medisinene bør kun vurderes for de som virkelig trenger dem på grunn av spesifikke medisinske tilstander eller utfordringer.


For Personer med Alvorlig Fedme og Helsehindringer

For de som er så syke, skadet, eller bevegelseshemmet at normal daglig aktivitet blir umulig, kan slankemedisin tilby et nødvendig løft. Men det er viktig å forstå at medisinen alene ikke er nok. Selv i disse tilfellene, er en endring i livsstil essensiell. Det handler om å tilpasse kostholdet til sunnere alternativer, selv når fysisk aktivitet er begrenset. Å gjøre små, men betydelige endringer i kostholdet kan ha stor innvirkning over tid. Selv med fysiske begrensninger, er det ofte mulig å finne alternative måter å være aktiv på. Dette kan inkludere lavintensitetsøvelser, vannaerobic, eller til og med fysioterapi. Enhver form for bevegelse som er mulig, bør oppmuntres.


For De med Medisinske Tilstander som Hindrer Vektnedgang

For personer som har medisinske tilstander som gjør tradisjonell vektnedgang vanskelig eller farlig, kan slankemedisin gi nødvendig støtte. Imidlertid er det avgjørende at bruken av disse medisinene skjer under streng medisinsk veiledning.


Selv for denne gruppen er endring i livsstil og kosthold avgjørende. Medisinsk tilpasset ernæringsveiledning kan hjelpe til med å finne sunne spisevaner som støtter både generelle helse og vektnedgang. Aktivitetsnivået bør tilpasses hver enkelts helsetilstand og det er viktig å huske på at selv små endringer og tilpasninger i hverdagsaktiviteter kan utgjøre en stor forskjell på sikt


Historien om 'Mannen som prøvde alt'

Jeg leste en historie i VG her om dagen. Det var en mann som hadde et sterkt ønske om å gå ned i vekt. Han hadde en stillesittende jobb og syntes vektnedgang var utfordrende. Han sier at han hadde prøvd ALT av slankekurer, telt kalorier og ført dagbok. Ingenting fungerte - derfor ønsket han nå å prøve slankemedisin. 


Han gikk fra 118 kg til 114 kg på 4-5 uker med Mysimba, men så kom bivirkningene og han endte opp med å legge på seg igjen. 


Det var først da han omfavnet selve livsstilsendringen og spiste vanlig mat i passe mengde at han virkelig så varige resultater. 


Prøvd alt sa du? 😏


Poenget med å historien er å illustrere at varige endringer krever mer enn bare medisiner og at de fleste som hevder at de har prøvd «alt», har faktisk ikke prøvd alt. 


Livsstilsendring Trumfer Medisinering

Vi må flytte fokus fra å lete etter alle mulige quick-fix og medisinske løsninger til å holde fokus på livsstilsendring. 

«Dersom du kjører en bil i 200kmt mot en fjellvegg, så må du endre kurs. Det hjelper ikke om noen endrer kursen for deg dersom du drar tilbake mot fjellveggen så snart de slipper taket»

Handler om å gjøre en livsstilsendring

Det handler om å spise sunt, bevege seg mer, og ikke minst, endre vår tilnærming til helse og velvære. Vi må ta ansvar for våre egne valg og erkjenne at det ikke finnes snarveier til varig vektnedgang og god helse. 


Det handler om å spise nok - ikke lite!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page