top of page

Hvileforbrenning enkelt forklart

Hvileforbrenning er enkelt forklart den mengden kalorier kroppen din bruker i hvilende tilstand, kun for å holde "maskineriet" i gang.


Selv om du sover eller ligger på sofaen, trenger kroppen din energi for at; hjertet ditt skal slå, nyrene kan skille ut urin, hormoner skal skilles ut i samspill med hverandre, nervesystemet skal fungere m.m.

Alle disse fysiologiske funksjonene trenger energi i form av mat og drikke, derfor kan vi kan si at:

"Din hvileforbrenning utgjør det minimum av kalorier kroppen din trenger, kun for å holde livsnødvendige prosesser i gang"

Da sier det seg også selv, at det å spise færre kalorier enn det hvileforbrenningen din tilsier, er en dårlig ide - mer om det nederst i artikkelen.Slik finner du din hvileforbrenning

Det å finne hvileforbrenningen, er ren fysiologi og mattematikk. Hvileforbrenningen regnes ut på bakgrunn av alder, høyde, vekt og hvilket kjønn du er.

Det finnes mange kalkulatorer som regner ut hvileforbrenningen din for deg, og inni disse kalkulatorene ser formlene slik ut:


Hvileforbrenning Damer: 655.1 + (9.563 x vekt i kg.) + (1.850 x høyde i cm.) - 4.676 x alder i år)


Hvileforbrenning menn: 66.5 + ( 13.75 x vekt i kg ) + ( 5.003 x høyde i cm ) – ( 6.755 x alder i år )

Min hvileforbrenning utgjør 1364 kalorier /dag. Det betyr at kroppen min trenger 1364 kalorier hver dag, kun for å holde fysiologiske prosesser i gang. Nå vet du hva hvileforbrenning er og hvordan du finner den.


Så hva skjer egentlig om du spiser mindre enn din hvileforbrenning?


Les dette blogginnlegget: Hva skjer når jeg spiser for lite?Comments


bottom of page