top of page

Kan jeg spise smågodt og gå ned i vekt?

Det kan høres ut som et drømmescenario og kunne spise smågodt på lørdag samtidig som du går ned i vekt. Men etter å ha lest dette innlegget, vil du se at det ikke er noen grunn til at du ikke skal gjøre det.


Det å kose seg er en del av det å ha en sunn og balansert livsstil, og det trenger absolutt ikke å gå på bekostning av resultatene du ønsker deg.
Vedlikeholdsinntak

Først må du forstå en liten ting, og det er hva et vedlikeholdsinntak av kalorier er.

Et vedlikeholdsinntak av kalorier, betyr enkelt og greit; den mengden kalorier kroppen din trenger hver dag, for å holde den vekten du har stabil. Du vil ikke gå opp i vekt, du vil ikke gå ned i vekt, du vil holde den vekten du har.

Vedlikeholdsinntaket ditt av kalorier, finner du ved å legge sammen hvileforbrenningen- og aktivitetsnivået ditt.


For å bruke meg selv som eksempel, så er mitt vedlikeholdsinntak på 2213 kalorier/dag. Det kan du bruke forskjellige apper for å finne ut av. Jeg kan anbefale Flexikost, som beregner ditt kaloribehov etter hvor aktiv du er og hva som er målet ditt.


Poenget er at så lenge jeg ikke spise mer enn hva vedlikeholdsinntaket mitt tilsier, altså mer enn 2213 kalorier/dag, så vil jeg ikke gå opp i vekt, uansett hva jeg putter i munnen. Det betyr ikke at jeg anbefaler deg å spise hva du vil hele tiden, så lenge du holder deg innenfor kaloribudsjettet ditt, langt i fra.


Men, selv om jeg kun spiser sjokoladekake, smågodt, pizza, laks eller kyllingfilet for alle kaloriene, så vil jeg ikke gå opp i vekt, så lenge jeg ikke overstiger kaloribudsjettet mitt.


Sjokolade eller frukt?

Spiser jeg sjokoladekake for alle kaloriene, vil det ikke være sunt og jeg vil ikke få i meg alle næringsstoffene jeg trenger. Jeg vil sannsynligvis bli både sliten, grinete og uopplagt, men jeg vil ikke gå opp i vekt så lenge jeg holder meg innenfor 2213 kalorier/dag i gjennomsnitt, altså vedikeholdsinnteaket mitt.


De fleste av oss har irriterende nok en venn eller venninne som alltid har kunnet spise hva hun eller han vil, som likevel har den samme figuren som for tyve år siden.

Det er ikke gode gener.

Det er fordi hun eller han ikke overstiger vedlikeholdsinntaket sitt av kalorier, derfor holdes vekten stabil. Gla`nyheten er at du kan gjøre akkurat det samme, samtidig som du både er sunn og går ned i vekt.

Jeg skal fortelle deg hvordan!

Har du et vedlikeholdsinntak på 2200 kalorier og trekker i fra, la oss si 500 kalorier, så vil du gå ned rundt 0,5 kilo/uke i gjennomsnitt.


Det betyr at du skal spise 1700 kalorier/dag, for å gå ned 0,5 kilo/uke.

Det er akkurat det samme som gjelder her. Så lenge du ikke overstiger 1700 kalorier/dag, så kan du fremdeles spise sjokoladekake, bare for å dra det eksempelet videre, og gå ned en halv kilo i uka, så lenge du ikke overstiger det daglige kaloribudsjettet ditt på 1700 kalorier. Skjønner du?


Håper det er en åpenbaring for deg, og ser at hele konseptet med ja-mat og nei-mat forsvinner. Da kaller vi det heller mat vi bør spise i forskjellige mengder.


Mener jeg at du like greit kan spise sjokoladekake i stedet for vanlig mat? Ikke i det hele tatt! Men, så lenge du spiser næringsrik mat 80 prosent av tiden, kan du fint kose deg de resterende 20 prosentene, uten at det går på bekostning av verken vekt eller helse. Om det er 20 prosent hver dag eller 100 prosent en dag i uken, spiller ingen rolle.

MATGLEDE

Når du vet at du kan unne seg smågodt på lørdag og kake i bursdag, uten at du sitter igjen med en klump i magen og dårlig samvittighet som forteller deg at "dette burde du ikke ha gjort", samtidig som vekten går ned.


Spise mat med god samvittighet
VELKOMMEN til del to i livet ditt sier jeg bare, for det gir matglede en helt ny dimensjon.

Den matgleden er det dessverre mange som ikke tror de skal få oppleve, fordi mat i større grad handler om hva de kan spise, ikke kan spise og ikke burde ha spist. Derfor er dette så viktig å vite!


Det finnes ikke ja- eller nei mat, kun mat vi bør spise i forskjellige mengde.

Commentaires


bottom of page