Mange tenker at vektnedgang først og fremst handler om kalorier og trening, og dytter seg selv ned med negativt selv-snakk hver gang noe ikke går som planlagt. Sannheten er at det i mye større grad handler om å spille på lag med hvordan kroppen din fungerer, om å takle utfordringer på en hensiktsmessig måte og om å tilegne seg ny kunnskap på veien.
Det å nå et mål er jo et resultat av å ha tatt gode valg, og de beste valgene tar du på bakgrunn av det du vet. I dette innlegget får du vite hvordan søvn påvirker vektnedgangen din og hvorfor du får ulvehunger når du sover for lite.
Leptin og Ghrelin, appetittregulerende hormoner
Når vi sover, skjer det mange ting i kroppen som sørger for å holde oss sunne og friske. Voksne har et behov på rundt 7 timer søvn hver natt og barn har et større behov for søvn.
Når vi sover for lite, påvirkes blant annet Leptin og Ghrelin produksjonen i kroppen vår. Dette er to hormoner som styrer sult- og metthetsfølelse, og balansen mellom disse er helt avgjørende for å holde en stabil vekt.
Ghrelin er et "sulthormon" som sender signaler til hjernen din om å spise, mens Leptin er et appetittdempende hormon som bidrar til at du ikke spiser mer enn nødvendig. Om du generelt får for lite søvn, påvirkes denne balansen, som vil gjøre deg mer sulten enn om du hadde vært uthvilt. Kort fortalt får du en sterkere trang til å spise, samtidig som du blir vondere å tilfredstille. Dette suget er vanskelig å jobbe i mot, fordi hensikten bak mekanismen er at du skal gi etter.
Kunne du ha gjort noe annerledes?
Det er ikke bare appetitten din som økes. Mangel på søvn vil også ha innvirkning på hva slags mat du velger, fordi kroppen "craver" etter rask energi. Samtidig reduseres impulskontrollen din, som gjør det enklere å falle for fristelsen og ta dårligere valg enn du ellers ville ha gjort om du hadde vært uthvilt.
Så neste gang du klandrer deg selv for å ha gitt etter for suget, kan du heller spørre deg selv; "Kunne jeg gjort noe annerledes? Ja, hvis jeg hadde lagt meg tidligere, så hadde kanskje ikke søtsuget vært så stort. Da tar jeg det til etterretning og legger meg tidligere fremover".
Derfor "craver" du rask energi
Vi skiller mellom to typer stress, det kortvarige, som er normalt og nyttig, og det langvarige, som er skadelig for helsen. Stress er faktisk verdens tredje største helseproblem, og mange føler blant annet at de ikke klarer å leve opp til kravene de stiller seg selv.
Det er store individuelle forskjeller i hva vi opplever som stress, men uavhengig av toleransegrensen din for hverdagens påkjenninger, så vil kroppen oppleve mangel på søvn som en stressfaktor. Kortisolnivåene dine vil etterhvert øke når du sover for lite, som igjen gjør deg mer mottagelig for stress generelt.
En av kortisolets oppgaver, er å øke blodsukkeret for at musklene- og hjernen vår skal ha nok energi til å gjøre en rask jobb (fight or flight). Du skal kunne flykte fra en fare og hjernen skal ha nok energi til å handle lurt. Dette får deg til å "crave" rask-, energinett mat som sukker og fett.
Det er ikke meningen at du skal klare å kjempe i mot kroppens fysiologiske prosesser, så det beste du kan gjøre er å spille på lag med deg selv.