top of page

Derfor er det viktig å spise karbohydrater

Karbohydrater er kroppens viktigste kilde til energi, men på samme tid får de ofte skylden for at folk går opp i vekt! Det er imidlertid en myte at karbohydrater ikke er bra for deg. Det handler bare om å spise de riktige karbohydratene.


Når man snakker om å kutte ned på karbohydratene, så er det først og fremst i form av kaker, kjeks og boller. Ikke karbohydrater som næringsemne i sin helhet.

Nå er det jo sånn at helsedirektoratet anbefaler at maten vår består av 50-60% karbohydrater. Med andre ord, så bør faktisk mesteparten av maten vi spiser bestå av nettopp det vi frykter mest!


Her er grunnene til at vi trenger karbohydrater og hvorfor karbohydrater er så viktig. Både for å holde deg slank, forebygge sykdom og gi deg energi gjennom dagen.

Karbohydrater Forebygger sykdom

Årsaken til at vi anbefaler at en så høy andel av energien vår skal komme fra karbohydrater er blant annet at det er gjort så mye bra forskning over mange år, som viser at grove korn- og kornprodukter sammen med grønnsaker, frukt og bær er med på å forebygge en rekke sykdommer i det lange løp.


Risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag, og ulike kreftformer blir betraktelig mindre med en betydelig mengde karbohydrater i kosten. I tillegg til at det bidrar til mange vitaminer og mineraler i matvarer som inneholder mye fiber.

Kostfiber er kroppens egen feiekost

Kostfiber er et karbohydrat som du finner i korn, grovt mel, gryn, poteter, kli, frukt, bær, og grønnsaker. Selv om fiber ikke gir deg energi, gjør det mye annet bra for kroppen din.


Ved å velge grovt brød og fullkorn, så får vi i oss mye kostfiber. Og det er spesielt fiber fra fullkornsprodukter som har vist seg å virke forebyggende mot kreft i tykk- og endetarm.


Det forskerne tror er årsaken til dette, er at det får maten til å gå raskere igjennom tarmen. Da blir det ikke liggende avfallsstoffer over lengre perioder. Dessuten har det en gunstig effekt på tarmfloraen som igjen er meget viktig for et godt immunforsvar. Kostfiber binder i tillegg opp mulige kreftfremkallende stoffer som finnes i tarmen, slik at det får mindre kontakt med slimhinnen. Det er i tarm slimhinnen vi tar opp næringsstoffer.


Disse tingene er det få som tar med i betraktning, når de velger et lavkarbo kosthold. Jeg syntes det er så utrolig synd, at de fleste tar slike valg på bakgrunn av mangelfull informasjon.

Kroppens primære energikilde

Karbohydrater er kroppens primære kilde til energi

Karbohydrater (glukose) er kroppens viktigste energikilde. Mange av cellene våre kan bruke energien fra fett og protein, men hjernen, nerveceller og de røde blodcellene MÅ ha glukose som brennstoff.


Vi har alltid en viss konsentrasjon av glukose i blodet, det er dette vi kaller for blodsukker. I tillegg har vi lager av glukose i form av glykogen, som lagres i muskelceller og leveren. Under en treningsøkter for eksempel, er det denne energien kroppen benytter. Det er derfor du ofte føle deg slapp og tung i kroppen, når denne energien ikke er tilgjengelig.


Når du ikke spiser karbohydrater, vil kroppen tære på disse lagrene. Når det begynner å bli tomt for glykogen i lever og muskler, vil kroppen bryte ned muskelprotein og fettceller for å kompensere for dette.

Forebygger overvekt

Når man feks. går på en lavkarbo diett, så vil du de første ukene gå ned i vekt fordi du tømmer glykogenlagrene dine. Glykogen binder også vann, så sammen med glykogenet så mister du også vannvekt.


Fortsetter du på dietten så vil du også miste kroppsmasse. Med kroppsmasse så mener jeg både musklene dine og fettmassen. Hadde det bare vært sånn at et lavkarbokosthold kun tærte på fettmassen, kunne det fungert som en bra strategi. Sånn er det dessverre ikke.

Tap av muskelmasse vil innebære en redusert forbrenning. Som igjen betyr at du kan spise enda mindre enn før, før du vil legge på deg igjen.
Behold muskelmassen for å holde forbrenningen oppe

Når man spiser karbohydrat vil blodsukkeret stige, og da øker utskillelsen av insulin. Insulin bidrar til lagring av fett, og er derfor sett på som noe negativt. Men insulin er egentlig et fantastisk hormon, som bygger opp kroppen. Den beste kombinasjonen for en sunn kropp er derfor inntak av både karbohydrater og protein, samtidig som man er fysisk aktiv. Med denne kombinasjonen vil muskelmassen øke, som igjen vil øke forbrenningen din.


Det er først når vi spiser for store mengder karbohydrat eller mat generelt, at energien blir lagret som fett på kroppen. I tillegg tar fiber, som blant annet finnes i grove kornprodukter, lengre tid å bryte ned og fordøye enn enkle karbohydrater. Derfor øker det metthetsfølelsen og reduserer blodsukkerstigningen etter et måltid. Det gjør at du holder deg lengre mett som igjen vil ha innvirkning på hvor mye du spiser.

Hvilke karbohydrater bør jeg velge?

Generelt sett anbefales det at vi spiser komplekse karbohydrater. Det betyr at karbohydratene bør komme fra fiberrike matvarer. Eksempler på dette er fullkornsprodukter som grovt brød, pasta og ris. Veldig mange brød merkes med grovhets-skala på pakken, der ser du hvor grovt brødet er. Frukt og grønnsaker inneholder også en del fiber.

Velg sunne og fiberrike kilder karbohydrater
Sukker og såkalte «hvite produkter som loff, kjeks, kaker og gjærbakst bør du holde deg unna til hverdags.

Til slutt...

Sammenhengen mellom kosthold og helse er kompleks, og den internasjonale forskningen på dette fagområdet er omfattende. Ting blir så alt for ofte tatt ut av sammenheng, og da gjerne i forbindelser med store overskrifter i media i kombinasjon med uvitenhet. Det skaper usikkerhet.


Men jeg håper virkelig at du nå føler deg litt klokere, og vil unne deg en brødskive med verdens beste samvittighet. For karbohydrater i seg selv, gjør deg verken tjukk eller usunn! Tvert i mot!

Comentários


bottom of page