Spørsmål og svar

Hva er udo’s choice?

Alle de sunne fettsyrene kroppen trenger i en blanding. Ideell balanse mellom omega-3, -6 og -9.

Udo’s Choice inneholder en unik kombinasjon av 9 nøye utvalgte oljer fra plantefrø. Passer for hele familien (0-100 år) og er velegnet for vegetarianere. Udo’s Choice kan gjerne brukes i salatdressinger og smoothies, eller tilsettes maten etter tilberedning.

NB! Oljen må ikke varmes opp eller benyttes til steking, men kan gjerne brukes i salatdressing eller tilsettes maten etter at den er ferdig tilberedt.

Du får kjøpt Udo’s Choice på de fleste helsekostbutikker eller på nett. Ønsker du å bytte ut Udo’s Choice med noe annet i smoothien din, så kan du bytte med oliven- eller rapsolje.

Hvilket kosthold bør jeg velge?

Består av følgende sammensetning:

 • 25% Protein
 • 32% fett
 • 43% karbohydrater

FleXible er meget godt balansert i forhold til fordelingen av næringsstoffene. Dette kostholdet ligger innenfor forslaget til helsedirektoratets råd for nærings-fordeling.

Du bør velge «flexible-kostholdet» om du er aktiv i hverdagen (jobb, fritid) og/eller trener mer enn 2-3 ganger i uken. Da sørger du for at du har nok karbohydrater i kosten som gjør at du kan fungere optimalt i hverdagen.

FleXible kostholdet passer meget godt til:

 • Ned i vekt – for deg som er aktiv
 • Holde vekten – for deg som er aktiv
 • Prestasjon og trening med intensitet
 • Muskelvekst og vektøkning

HP/LC – High Protein/Low Carb

Består av følgende sammensetning:

 • 30% Protein
 • 50% fett
 • 20% karbohydrater

Vårt «lavkarbo» kosthold er ikke helt uten karbohydrater, men inneholder betydelig mindre mengde enn i FleXible kostholdet. Du kan fremdeles velge brød, pasta og ris, men i betydelig mindre mengder.

HP/LC passer godt til:

 • Ned i vekt – for deg som ikke er så mye aktiv
 • Holde vekten – for deg som ikke så mye aktiv

Selv om vi anbefaler lavkarbo-variant til de som ikke er så aktive, kan det passe helt fint for deg som aktiv. Det er flere som føler at de presterer bedre og at kroppen fungerer mye bedre med et kosthold som ikke inneholder så mye karbohydrater. Dette er noe du selv må føle deg litt frem på.

Hvilket kosthold skal jeg velge?

Noen fungerer veldig bra på et kosthold med lite karbohydrater, mens andre fungerer særdeles dårlig. Om du blir trøtt, svimmel, sliten og irritabel på lavkarbo og dersom du elsker brød, pasta, ris og poteter bør du velge FleXible kosthold.

Det er ikke noe forskjell i resultat på hvilket kosthold du velger over tid.

Det er en evig diskusjon om hva som fungerer best over tid. Lavkarbo kan fungerer veldig bra på kort sikt, men det er ikke noe forskjell på valget ditt over tid. Du må velge det kostholdet som vil fungere for deg over tid.

I 2013 utførte Dr. Christopher Gardner en studie på effekten ved Lav fett vs Lav karbo. De hadde hele 609 frivillige som ønsket å gå ned alt fra 7-45kg. De ble helt tilfeldig satt på enten lavfett eller lavkarbo diett i 1 år. Resultatet var omtrent speilbilde.

Noen hadde gått kraftig ned i vekt på begge diettene. De fleste hadde gått ned litt og noen hadde faktisk gått opp i vekt.

Man satt igjen med spørsmålet hvorfor fungerte ikke dietten på de som gikk opp i vekt? Svaret var fryktelig enkelt… Dietter fungerte ikke fordi de som gikk opp i vekt ikke klarte å følge dietten over tid!

Hvorfor får jeg advarsel om for lavt kalorinivå

Du får opp denne meldingen fordi ditt daglige kaloriinntak er under din hvileforbrenning (BMR)

Grunner til at du får denne meldingen:

 • Du har valgt en ukentlig vektnedgang som er «for hard» i kombinasjon med et lavt daglig aktivitetsnivå og/eller trening.

Løsningen:

 • Vi anbefaler at du velger en lavere ukentlig vektnedgang eller øker ditt daglige aktivitetsnivå og/eller trening. Dette gjør du ved å endre dine mål i appen eller på web.

Litt mer forklaring

Hvileforbrenning er et tall på hvor mange kalorier kroppen trenger hver dag for å opprettholde fysiologiske funksjoner. Det innebærer blant annet at blodet skal pumpes rundt, nyrene skal skille ut urin, vi skal puste jevnt og trutt, kroppen skal produsere varme og hormonene skal fungere i samspill med hverandre.

Uavhengig av hvor mye du beveger deg, er hvileforbrenningen det minimumet av kalorier kroppen din trenger for å fungere optimalt, kun for å  kunne ligge på sofaen en hel dag.

Dagsforbrenning er et tall på hvor mye kalorier du forbrenner i løpet av en dag og endres etter ditt aktivitetsnivå.

Dagsforenning = hvileforbrenning + daglig aktivitet + trening

Så hva skjer når vi spiser for lite? Det å spise lite i noen dager har ingen betydning, men når vi spiser for lite over tid, vil det gi uheldige konsekvenser for både forbrenningen- og helsen generelt.

Den første perioden vil vekten gå nedover, men etter kort tid vil de fleste oppleve at vekten stopper helt opp. Hvorfor gjør den egentlig det? Kroppen tilpasser seg mangelen på mat så godt den kan ved å skru ned forbrenningen, holde på fettmassen, bryte ned muskulatur og etterhvert også organer. For når kroppen ikke får nok energi igjennom  mat, så henter den energien den trenger ved å tære på seg selv.

Hormonsystemet-, benbygningen- og immunforsvaret vårt vil også etterhvert bli påvirket negativt.

De fleste har hørt at oppskriften på vektnedgang er mindre mat og mer trening, og det kan fort virke logisk at jo mindre vi spiser, desto raskere vil resultater komme. Men slik er det dessverre ikke.

Anbefaler dette innlegget som du finner på bloggen vår: https://www.flexikost.no/blogg/hva-skjer-naar-jeg-spiser-for-lite

Hvorfor inneholder byttekalkulatoren så få matvarer?

Etter å ha fått veldig mange spørsmål om hvor mye ris kan byttes med poteter, eller om storfekjøtt kan byttes med elgkjøtt, eller at man ikke liker avokado… Så lagde vi byttekalkulatoren.

Byttekalkulatoren vil ikke gi 100% nøyaktighet slik som planen din er satt opp, men den gir deg muligheten til å bytte ut enkelte ting, slik at planen blir enda mer fleksibel.

Selve matplanen blir beregnet ut fra både kaloribehov, men også sammensetningen av makronæringsstoffene (Fett, karbohydrater og protein)

Om vi hadde valgt å la byttekalkulatoren bytte ut fra makronæringsstoffer, slik som i planen, kan vi noen tilfeller risikere at kaloribudsjettet hadde blitt sprengt 💸 Det er fordi at kalorinivået kan svinge veldig mye mellom de forskjellige matvarene du kan bytte mellom.

100g potet = 75kcal
100g ris = 354kcal

Potet og ris er en veldig god kilde til karbohydrater. Begge inneholder relativt lite fett, men ris inneholder endel mer proteiner. For å bytte helt likt mellom karbohydrater, ville kalorinivået blitt endel høyere/lavere (avhengig av byttet)…

Slik er altså med de fleste matvarene i byttekalkulatoren.

For å finne et godt kompromiss, ha vi forsøkt å finne de matvarene som har mest mulig lik «makro-sammensetning» (altså renest mulig kilde til enten karbohydrater, fett, proteiner eller frukt) og beregnet kalorier i byttekalkulatoren.

Avslutt abonnement

Slik stopper du abonnementet.

Dersom du ønsker å avslutte abonnementet gjøres dette i webversjonen av Flexikost.

NB: Du kan ikke administrere kort, betaling eller oppsigelse av abonnementet ditt gjennom appen. Grunnen til dette er en policy fra google og apple om at abonnement som administreres gjennom appen skal belastes med 30% avgift

 1.  Logg deg inn på www.flexikost.no
 2. Klikk på profilbildet og velg «mitt abonnement» (som vist på bildet under)
 3. Klikk på avslutt abonnement

Klikk på profilbildet og velger «mitt abonnement» fra nedtrekksmenyen