Etter å ha fått veldig mange spørsmål om hvor mye ris kan byttes med poteter, eller om storfekjøtt kan byttes med elgkjøtt, eller at man ikke liker avokado… Så lagde vi byttekalkulatoren.

Byttekalkulatoren vil ikke gi 100% nøyaktighet slik som planen din er satt opp, men den gir deg muligheten til å bytte ut enkelte ting, slik at planen blir enda mer fleksibel.

Selve matplanen blir beregnet ut fra både kaloribehov, men også sammensetningen av makronæringsstoffene (Fett, karbohydrater og protein)

Om vi hadde valgt å la byttekalkulatoren bytte ut fra makronæringsstoffer, slik som i planen, kan vi noen tilfeller risikere at kaloribudsjettet hadde blitt sprengt 💸 Det er fordi at kalorinivået kan svinge veldig mye mellom de forskjellige matvarene du kan bytte mellom.

100g potet = 75kcal
100g ris = 354kcal

Potet og ris er en veldig god kilde til karbohydrater. Begge inneholder relativt lite fett, men ris inneholder endel mer proteiner. For å bytte helt likt mellom karbohydrater, ville kalorinivået blitt endel høyere/lavere (avhengig av byttet)…

Slik er altså med de fleste matvarene i byttekalkulatoren.

For å finne et godt kompromiss, ha vi forsøkt å finne de matvarene som har mest mulig lik «makro-sammensetning» (altså renest mulig kilde til enten karbohydrater, fett, proteiner eller frukt) og beregnet kalorier i byttekalkulatoren.