<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 ">
Skip to the main content.
Logg inn Bli medlem her

Flexikost_logosymbol_payoff_CMYK_rod

Logg inn Bli medlem her

3 min read

Slik gikk Merete ned 54 kilo

Slik gikk Merete ned 54 kilo

Da Merete Horvli (55) nådde 134 kilo, gjorde hun et siste forsøk på å gå ned i vekt. Slik gikk hun ned 54 kilo - uten å gå på slankediett.

Merete har vært overvektig de siste tjuefem årene, og har en lang reise med dietter og slankekurer bak seg. Da hun sluttet å røyke for 12 år siden, toppet problemene seg.

Den 55 år gamle kvinnen fra Oppdal veide 134 kilo, da hun bestemte seg for å ta tilbake kontrollen over egen kropp.

- Min historie er som mange med meg. Den begynte nok flere år tilbake enn jeg kan huske. Men jeg har følt meg overvektig og har gått på forskjellige slankekurer i hvert fall i 25 år. Alt fra pulverkurer til kostholdsplaner, alt handlet om å sulte seg. Vekten gikk ned den, helt til jeg begynte å spise igjen. Men resultatet var at alle kiloene kom tilbake igjen hver gang, pluss litt til.

I alle disse årene søkte jeg etter en livstilsendring jeg kunne følge, også når jeg var kommet ned til ønsket vekt.

Da Merete sluttet å røyke for 12 år siden, gikk vekten opp ytterligere 15 kilo. 

Merete før hun gikk ned i vekt
Før: Merete veide 134kg før hun startet livsstilsendtingen
Foto: Privat

- Jeg tror egentlig ikke kostholdet mitt var så ille.

Men kaker og snop var jo veldig godt da. Trøstespiser var jeg også. Med en gang det skjedde noe negativt, måtte jeg kose jeg meg med godteri, kaker og kjeks. Da jeg sluttet å røyke, gikk jeg opp 15 kilo, oppå problemene jeg hadde fra før.

Det er utrolig hvor blind man blir når man er overvektig. Vekta på badet lukket jeg helt øynene for, jeg turte ikke å gå på den. Så i underbevistheten visste jeg nok hva jeg gjorde med meg selv.


En fjelltur ble vendepunktet

Det var etter en fjelltur sommeren 2018 at Merete bestemte seg for å ta grep om kostholdet. Utsikten fra fjelltoppen var noe av det vakreste hun hadde opplevd på mange år, men turen, spesielt ned, var en stor belastning på kroppen.

- Denne turen ble et vendepunkt for meg. Kjempe fint vær og den utsikta! Men skulle jeg oppleve flere slike turer, måtte jeg gjøre noe med vekta.

De siste 15 årene i livet mitt hadde jeg vondt overalt, spesielt i føttene. Jeg prøvde å være med på trening som Zumba, step og styrketrening, men det ble bare halvveis. Det gjorde vondt overalt og da gir man opp.


Vanlig mat i passe mengde

Merete visste at hun var klar for å gjøre en endring, men ikke helt hvor hun skulle begynne. Hun var ferdig med "sulte-kurer", og visste at hun trengte et opplegg som kunne hjelpe henne og holde vekta nede, også etter vekttapet.

- Min kjære samboer viste meg en artikkel han fant om Flexikost på treningsforum, han var jo veldig klar over hva jeg lette etter. Vi fant nettsiden og leste oss opp, og jeg tenkte at dette var akkurat det jeg så etter.

Jeg var så heldig å få med meg samboeren også. Han meldte seg inn sammen med meg for å vise sin støtte, noe som klart gjorde det enklere. 


Flere oppturer enn nedturer

Merete innrømmer at det ikke bare er oppturer ved å gjøre en livsstilsendring, men at hun aldri vurderte å gi opp.

- Det at jeg måtte opp på vekta var et mareritt! Men det var en nødvendighet for at Flexikost skulle justere seg mengden mat etter mitt utgangspunkt. 

Fysisk sett har det bare vært oppturer, men jeg har gått på noen smeller også. Men det er lov å feile, sier Merete.

- Maten i Flexikost er veldig god og variert og enkel og ordne.


Motivert til å trene

Jeg begynte raskt å se resultater av kostholdet. Noe som gjorde meg motivert til å finne på noe med trening. Men jeg hadde ikke lyst til å gå på treningssenter hvor alle kunne se meg. 

Til å begynne med så var jeg ute og gikk en halvtime - 3 dager i uka. Jeg fant ut at hvis jeg skulle greie dette, så måtte jeg gjøre noe jeg liker og noe jeg kan fortsette med for alltid.

Jeg er enda ikke på treningssenter, men jeg går langt og lenge. Jeg sykler til jobb og hjem igjen. Jeg går på truger på vinteren og går fjellturer på sommeren. Jeg elsker det, og kan fortsette i mange år.


Ønsker å inspirere

- For meg handler det om å ha det godt og trives med meg selv. Veien mot et bedre liv trenger ikke å være så vanskelig, sier Merete.


- Jeg ønsker bare at så mange som mulig skal få vite at det er håp selv om man lever med ekstrem fedme. At slankeoperasjoner slett ikke er nødvendig. Du trenger verken å sulte deg eller trene ekstremt for å få til dette, sier hun.

Jeg har brukt 2 år på denne reisen, og har oppnådd min "drømme-vekt" på 80 kilo. Men jeg vil fortsette med dette programmet i flere år enda. Nå står profilen min på "vedlikehold", som er akkurat det jeg trenger for å holde vekta stabil. 

Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang

Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang

Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...

Les mer
Derfor er kaloritelling så utrolig effektivt for vektnedgang

Derfor er kaloritelling så utrolig effektivt for vektnedgang

Å telle kalorier kan virke slitsomt og unødvendig når du skal ned i vekt. Du tenker kanskje at det tar for mye tid og at det er umulig å få til i en...

Les mer
Hvorfor er det så vanskelig å opprettholde vektnedgangen etter diett?

Hvorfor er det så vanskelig å opprettholde vektnedgangen etter diett?

Rask vektnedgang kan virke som en effektiv måte å komme i form på kort tid, men det kan også føre til en rekke problemer når det kommer til å...

Les mer