Slik bør du spise for å lykkes på trening

Kostholdet har større betydning enn du kanskje tror.

De fleste har fått med seg at mat og hvile er viktig for å kunne prestere optimalt på trening. Likevel vet de færreste nøyaktig hva og hvor mye de bør spise for å nå målene sine. Uansett om du drømmer om å løpe maraton, ta ti pullups, slå din egen personlige rekord i skiløypa eller prestere bedre i Crossfit, så er riktig mat og tilstrekkelig næring avgjørende.

Dessverre er det mange som bruker timesvis på trening uten å nå målene sine, rett og slett fordi de spiser feil mat.

– Veldig mange trener aktivt for å endre kroppen sin, og drømmer gjerne om lavere fettprosent og mer muskler. De fleste ønsker også å prestere og gjøre det bra på trening, men 95 prosent av de vi jobber med spiser for lite til å oppnå det de ønsker. Kostholdet deres er rett og slett ikke tilpasset målene de har satt seg, sier Thea Helene Danielsen, som er sykepleier innen ernæring og kostholdscoach for FleXikost.

En veldig utbredt tabbe, spesielt blant kvinner, er at de spiser for lite. Mange er redde for å spise mye i frykt for å legge på seg, og da får ikke kroppen nok energi til å lykkes på trening.

– Med lite mat og kaloriunderskudd er det veldig vanskelig å nå treningsmålene, og nesten umulig å øke muskelmassen, forklarer Danielsen.

Dette bør du spise

Når du er på trening, uansett om du løper, sykler eller løfter vekter, så brukes karbohydrater og fett som energikilde.

– For å kunne yte maksimalt og gjøre det best mulig på trening, trenger kroppen et lager av karbohydrater. Mange tror at karbohydrater er usunt eller noe de bør unngå når de trener aktivt, men det er helt feil, sier Danielsen.

Karbohydrater lagres som glykogen i muskulaturen, og brukes som energikilde når du trener. Dersom du spiser et måltid med mye karbohydrater 2-3 timer før trening, vil det gjøre det lettere å opprettholde intensiteten og få bedre utbytte av treningsøkten.

Noen eksempler på mat som kan spises før trening er:

  1. Havregrøt
  2. Grovt brød eller knekkebrød med proteinrike pålegg (skinke, egg, ost)
  3. Frokostblanding eller kornblanding med lettmelk
  4. Grov pasta/ris med kylling eller fisk

– Vanlig mat er faktisk det aller beste. Når du blir bevisst på hva slags mat du trenger og ikke minst hvor mye, vil det påvirke prestasjonsevnen din i stor grad.