Så mye bør du spise for å gå ned i vekt

Det er ikke lett å vite hvor mye du bør spise for å gå ned i vekt. Både for lite og for mye kan hindre deg i og nå målet ditt. 

Dietter som gjør deg så sulten at du konstant tenker på mat, er ikke holdbare over tid. Det er heller ingen grunn til at du skal pine deg igjennom sulte-kurer som uansett ikke vil gi deg resultater som varer.

En vanlig utfordring jeg ser hos mange som vil ned i vekt, er at de egentlig aldri kommer helt i mål.

  • Det får ikke de resultatene de ønsker seg
  • skjønner ikke helt hvorfor 

og ender derfor med å bli fanget i en ond sirkel med dietter og dårlig samvittighet.

De legger ned mye innsats, men får ikke igjen for tiden de bruker.

Her deler jeg de tre viktigste prinsippene jeg bruker med alle kundene mine. Uansett om de vil ned i vekt og få resultater som varer. Eller når det er snakk om å komme i fitness form og de må nå en viss fettprosent før de skal på scenen.

Disse prinsippene vet jeg vil gi deg resultater! Ikke minst vil de gi deg gleden av å spise mat. Fordi du er trygg at det er akkurat det du bør gjøre for å nå målet ditt.

kutte kalorier

Du har helt sikkert hørt at det å gå ned en halv kilo i uka er et bra utgangspunkt. Og at du gjør det ved å trekke fra 500 kalorier om dagen. Men hva skal du kutte 500 kalorier fra?

Det du spiser i dag? Et gjennomsnitt?
Det blir ikke riktig, for da er faren stor for at du blir spisende alt for lite. 

Tallet du bør trekke underskuddet ditt fra er vedlikeholdsintaket ditt. Derfor er vedlikeholdsinntaket ditt et nøkkeltall når du skal ned i vekt. 

Før jeg lærte dette, spiste jeg også alt for lite. For å vite hvor mye du bør spise for å gå ned i vekt, må du først vite hvor mye du bør spise for å holde den vekten du har i dag stabil. Det er det jeg kaller et vedlikeholdsinntak.

Først når du kjenner vedlikeholdsinntaket ditt, kan du vite hvor mange kalorier du bør kutte for å gå ned i vekt. Kutter du for mye, er det ikke holdbart over tid, og det er det du har fått erfare mange ganger før. 

For å finne ut hva vedlikeholdsintaket ditt er, begynner vi med hvileforbrenningen som tar oss til prinsipp nummer en.

Prinsipp nummer 1 – finn Hvileforbrenningen

Hvileforbrenningen er individuell og regnes ut på bakgrunn av alderen, høyden og vekten din.

Eks: Tar du en 20 år gammel gutt som veier 95 kilo og er 1.90 høy, så vil han vil ha en mye høyere hvileforbrenning en det en dame på 50 år, som veier 70 kilo og er 160 høy.

Det er kun et par hundre kalorier fra eller til, som kan avgjøre hvorvidt du går ned i vekt eller ei.

Vil du vite mer om hvileforbrenning og hvordan du finner den, kan du sjekke ut denne videoen etterpå.

Hvileforbrenningen din blir regnet ut helt automatisk for de av dere som bruker Flexikost som kostholdsplan.

Hvileforbrenningen er altså den energien kroppen bruker for å holde livsnødvendige funksjoner i gang, i hvilende tilstand.

Mens dagsforbrenning, er hvor mye energi kroppen bruker totalt i løpet av en dag. Altså hvileforbrenning + all aktivitet du foretar deg.

Prinsipp nr. 2 – finn Dagsforbrenningen

En som er mye i aktivitet forbrenner mye mer en en som ikke er det. Det vet du fra før, men nå vil jeg du skal se det i en helhet.

Bare det å stå store deler av dagen, som en butikkansatt gjør, vil gjøre at du forbrenner mye mer enn om du sitter 8 timer bak en kontorpult hver dag, som jeg gjør. Dette er små ting vi ikke tenker på, men som fort kan utgjøre mye i kalorier.

Et helt konkret eksempel er;
Om du bytter ut stolen med å stå 3 timer hver dag 5 dager i uka, så kan du øke forbrenningen med over 600 kalorier i uka. Det høres kanskje ikke så mye ut på en uke, men på et år kan det utgjøre mellom 4 og 5 kilo i på vekta.

Mange lurer på hvorfor de plutselig har gått opp 5 kilo i løpet av et år, selv om de har spist og trent akkurat det samme. Men selv om du har de samme vanene, men sitter 3 timer ekstra/dag, kan det alene føre til at du går opp 4-5 kilo i løpet av et år.

Legger du til et glass vin hver kveld oppå der, er du potensielt oppe i en vektøkning på rundt 12 kilo på et helt år. Just saying;-)

Jeg mener selvfølgelig ikke at du skal gå rundt å tenke på alt dette. Men det er likevel en viktig bevisstgjøring på hvor kiloene kan komme fra. For de hopper ikke bare plutselig på av seg selv, selv om det ofte kan føles sånn. 

Men nok om det, vi snakket om dagsforbrenning og det er som jeg skrev; hvileforbrenning + aktivitetsnivået ditt. 

All aktivitet du foretar deg krever kalorier, til og med det å pusse tenner. Det er ikke nødvendig å gå ned på det nivået, jeg bruker det du gjør mest av igjennom en typisk arbeidsdag. Det vil si om du «står», «går» eller «sitter» mest i løpet av de timene du er på jobb. 

Når jeg legger hvileforbrenningen (alder, høyde, vekt) med sammen med kaloriene du forbrenner i daglig aktivitet, så får du dagsforbrenningen (vedlikeholdsinntaket)

Og hva var vedlikeholdsinntaket? Jo, det er så mange kalorier du bør spise hver dag, kun for å holde den vekten du har i dag stabil. Og da kan jeg kuttet kalorier, for da vet jeg hvilket tall jeg skal kutta kaloriene fra.

Skjønner du?

Dette gjør du selvfølgelig ikke manuelt, det bruker du forskjellige apper til å gjøre for deg. Jeg vil bare du skal forså prinsippet bak utregningene. Og det er viktig, for det er ikke sjeldent vi får spørsmål som: «Skal jeg virkelig spise så mye? Fra kunder som bruker Flexikost. For det kan være vanskelig å ta innover seg at man i mange tilfeller bør spise mer mat, selv når målet er å gå ned i vekt.

prinsipp nr. 3 – ikke spis lite, spis nok

Så over til det store spørsmålet: Hvor mye bør du spise for å gå ned i vekt?

  • Så du kan få resultater som varer
  • holder forbrenningen oppe
  • samtidig som du bevarer muskelmassen din

Når du kjenner vedlikeholdinntaket ditt, så først bør du trekke fra 500 kalorier.

For meg så utgjør det 1845 kalorier. Som betyr at 1845 kalorier bør jeg spise hver dag for å gå ned 1/2 kilo i uka.

  1. Da spiller jeg på lag med kroppen min
  2. jeg har jeg energi i hverdagen
  3. og jeg vil gå ned en halv kilo i uka i gjennomsnitt

Det å trekke fra 500 kalorier om dagen er i de fleste tilfeller et veldig bra mål, fordi for lite mat kombinert med mye trening ofte fører til at vekta etterhvert stopper helt opp.

  1. At du kan tiltalte deg en ukentlig vektnedgang på mellom 0,5 kilo og det som tilsvarer 1% av den nåværende vekten din.
  2. Men ikke ligg lavere i kalorier enn det som tilsvarer kroppens hvileforbrenning.

Ingen regel gjelder alle

Til slutt er det viktig å merke seg at det ikke er noe som heter alltid eller aldri. Det finnes heller ingen regel som gjelder absolutt alle. For desto større andel fett du har på kroppen, desto større mengde fett kan du også gå ned hver uke. I tilfeller der det snakk om fedme eller sykelig overvekt, vil ofte fordelene rundt et raskere vekttap overgå bakdelene. Men det er ikke sykelig overvekt jeg skriver om i dette innlegget.

Og husk, det er det du gjør over tid som vil gi deg de gode resultatene, ikke det du hæler i noen få uker. Da blir det en varig endring, ikke bare en kortvarig diett 

Nå kjenner du de tre prinsippene jeg bruker for å finne ut hvor mye du bør spise for å gå ned i vekt. Jeg håper det vil hjelpe deg så du slipper å kaste bort mer tid på dietter som ikke virker.  

Jeg vil at du skal nå målene dine, glede deg over mat og slippe å gå konstant sulten. 

Kunnskap gir trygghet og trygghet gir selvtillit som du trenger for å nå målene du har satt deg.

Jeg setter stor pris på at du følger meg!

Klem fra Thea