Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang
Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...
3 min read
Thea Danielsen
:
22.feb.2021 00:00:00
Hei igjen :-) Nå har jeg skrevet mye om hvorfor vekten stopper opp, så nå er spørsmålet "Hva gjør vi?"
Her forteller jeg hvordan du går frem når du spiser lite og trener mye uten å få resultater. Eller når vekten har stoppet opp på et vektplatå.
Kroppen er tilpasningsdyktig
Jeg får stadig inn meldinger fra personer som begynner å miste troen på at de kan oppnå sine drømmemål. Mat har vært et besvær i hele deres voksne liv, listen over nei-mat har blitt veldig lang og selvtilliten har fått seg en knekk.
Stig for eksempel (se under), hadde holdt på med dietter, fitness og annen trening i mange år og utviklet både spiseforstyrrelser og en rekke mentale utfordringer med tanke på mat. Veronica, en av medlemmene i den lukkede gruppen vår på Facebook, spurte frustrert:
"Er det slik at kroppen (stakkaren som har gått på ALLE mulige slankekurer fra lavkalori til lavkarbo og Gud vet hva i 15 år) bruker lang tid på å stille seg om etter mange år med tull? Jeg har gått opp steike mye opp i vekt det siste året, og nå responderer ikke kroppen på en dritt!…"
Husker du det jeg skrev om hvordan kroppen tilpasser seg lite mat? Forbrenningen reduseres, du holder på fettmassen, mister muskler, restituerer dårligere og produserer mer stresshormoner. Scenarioet over er et klassisk eksempel på at dette har skjedd, og den utfordringen lar seg ikke løse med mindre mat.
Det som er så FANTASTISK, er at kroppen er like tilpasningsdyktig andre veien også, når vi bare gjør de rette tingene. Vi må spille på lag med hvordan kroppen fungerer for å få den tilbake i balanse!
1. Øk kaloriinntaket til vedlikehold i en periode
Når du spiser mer, skrus forbrenningen opp, enkelt og greit. I tillegg får kroppen energien den trenger for å kunne hente seg inn, og stresshormonene vil etterhvert stabilisere seg. Når du spiser nok, vil treningen ha en oppbyggende effekt. Du vil vinne tilbake tapt muskulatur og etter en liten stund vil formen være bedre en noen sinne.
Om du synes det er vanskelig å vite hva ditt vedlikeholds-inntak er, vil FleXikost regne det for deg. FleXikost er som en oppskriftsbok med vanlig hverdagsmat, hvor mengden blir skreddersydd deg, ditt utgangspunkt, aktivitetsnivå og ukentlige mål.
Et vedlikeholds-inntak for en kvinne på 40 år som er 170 cm. høy og veier 70 kilo, som trener 2 ganger uken, ligger på rundt 2150 kalorier.
Jeg vet hva du tenker… 2150 kcal. er ALT for mye, jeg spiser kun 1300 kcal. i dag, og er livredd for å legge på meg fett!
Hvordan vet jeg at du tenker det? Fordi alle tenker det samme. Det er derfor jeg skriver så mye om at dette i stor grad handler om mental endring. Vi må tørre å gi slipp på de gamle innprentede tankene om at det er lite mat som skal til. Når du får erfare at det går bra å spise mer, får du også en erfaring du vil ha glede av resten av livet. #matglede
2. Mindre trening
I kombinasjon med mer mat, er det viktig å kutte treningsmengden ned til to til tre økter per uke. Trener du mer enn det, får ikke kroppen den roen den trenger til å hente seg inn. Gå gjerne turer ved siden av om det er vanskelig å holde igjen, og husk at det er når du klarer å hvile at du er skikkelig RÅ!
"Jeg er redd for å legge på meg eller komme i dårligere form om jeg trener mindre"
Flexikost regner kaloribehovet ditt på bakgrunn av det aktivitetsnivået du har, det stiller du selv inn i personlige innstillinger. Stiller du inn at du trener to ganger per uke, vil kaloribehovet tilpasse seg deretter. På den måten vil du ikke legge på deg ved å trene mindre.
Det å få kroppen tilbake i balanse, vil garantert ikke få deg i dårligere form. Det er når du restituerer du blir bedre, ikke under selve treningen. Så gi deg selv tiden til å komme på rett spor igjen.
Når du har jobbet på denne måten i noen uker (4-12), kan du begynne å kutte kalorier igjen. Et underskudd på 500 kalorier er i de fleste tilfeller nok. Da har du nok energi til daglige aktiviteter, du slipper å gå konstant sulten, du har en jevn, fin vektnedgang som ikke går på bekostning av muskelmasse eller andre fysiologiske funksjoner.
Kanskje er Flexikost svaret for deg, kanskje ikke. Stig valgte i hvert fall å prøve Flexikost og tilbakemeldingene vi får, motiverer oss hver dag.
Det handler ikke om å gå på diett, men om å spise vanlig mat i passe mengde i henhold til det som er målet ditt. Da får du varige resultater og et godt forhold til mat på veien!
Ønsker du å se hvor mye du bør spise? Kom i gang HER.
I dag starter vi forresten med deload for de av dere som skal bli med på Superformen 2021. Sjekk ut denne lydfilen om du vil vite mer om deload, hvorfor vi gjør det og hvordan vi gjør det.
Ønsker du å bli med på Superformen, så starter vi opp 1.mars. Har du spørsmål til oss, er det bare å sende en mail til post@flexikost.no
Klem fra Thea
Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...
Å telle kalorier kan virke slitsomt og unødvendig når du skal ned i vekt. Du tenker kanskje at det tar for mye tid og at det er umulig å få til i en...
Rask vektnedgang kan virke som en effektiv måte å komme i form på kort tid, men det kan også føre til en rekke problemer når det kommer til å...