Konsekvensen av dårlige diettråd

Vi får så godt som daglig henvendelser fra fortvilte kunder som skriver til oss vedrørende vektnedgang. Fortvilelsen går ut på at de føler seg mislykket fordi de ikke har klart å forholde seg til kostholdsplaner de har fått av enten sine personlige trenere eller andre selvutnevnte kostholdseksperter på markedet. 

Dette gjelder både på senter, klubber og på diverse kurs. Det finnes veldig mange RÅ dyktige mennesker der ute, både personlige trenere og kursholdere. men det er også svært mange som ikke aner hva de gjør, eller konsekvensen av egne anbefalinger og råd. Du er i mine øyne ikke egnet til å gi seriøse kostholdsplaner og veiledning etter et helgekurs i kosthold (alene). Sorry, men der sa jeg det! Det krever i det minste en enorm interesse og lengre erfaring i tillegg.

Hinsides planer

Planene vi ser er helt hinsides. Voksene mennesker som trener 3-5 dager i uken blir satt på dietter fra mellom 800-1300 kalorier pr. dag. En slik diett vil jeg sammenligne med å tisse i buksa for å holde varmen i kulda.. Det varmer der og da, men etterpå blir det kaldere enn før..

Veldig enkelt fortalt, er det som skjer er at du vil gå raskt ned i vekt, men vekttapet vil i hovedsak bestå av mye muskelmasse, samtidig som den generelle forbrenningen din går ned.

Når du da starter å spise igjen har du redusert forbrenningen din så kraftig, at du ender opp med å legge på deg igjen enda raskere enn før. Ikke bare lagrer du mer fett, men du vil garantert bli nedstemt og sliten og etterhvert gå på en smell.

Kroppen må ha en viss mengde av de forskjellige næringsstoffene for å gi deg resultatene du ønsker. Ikke minst for å opprettholde essensielle fysiologiske prosesser og en god fysisk og mental helse. Uansett om det er en fitness kropp, bikini kropp, arbeids kropp eller andre helsefremmende effekter du er ute etter.

Jeg skal prøve å forklare det enkelt

For å forbrenne fett må du blant annet ha muskler, for å få og bevare muskler må du ha mat. Ikke hvilken som helst mat. Du kan ikke bygge et murhus uten eller murstein og du kan ikke bygge eller bevare muskler uten nok mat. Skjønner? Du må ha i deg nok fett for at blant annet hormon systemet ditt skal fungere optimalt (som også er avgjørende for fettforbrenning) og du må ha karbohydrater for energi i muskler og lever. Hvis du bare trener og trener uten å få i deg nok proteiner, så blir det akkurat som å prøve å bygge et murhus uten murstein, UMULIG!. utelukker du karbohydrater, får du antagelig ikke i deg nok energi til å kunne utføre hard nok arbeid til at du kan få til en forandring. Kroppen trenger karbohydrater, og hvis den ikke får det, må den bryte ned proteinet til glukose (karbohydrater). Det er en veldig tungvint og kostbar prosess som er HELT unødvendig.

Jeg sier ikke at man aldri skal sette noen på en diett på 1300 kcal. over en kortere periode, men gjør du det, skal du vite hvorfor og kunne argumentere godt for hvorfor du velger å gjøre det på den måten. Kan du sakene dine, er det ikke nødvendigvis noe problem. Her er det selvfølgelig mange faktorer som spiller inn.

Erfaringen min er at så utrolig mange som vil ned i fettprosent prøver  ALT annet av metoder FØR de gjør det som faktisk skal til! Vi går til de som sier det vi vil høre der og da, fordi vi er menneskelige og ønsker raske resultater. Aller helst vil vi unngå å bevege oss ut av komfortsonen.

De fleste av oss er så sta og tror vi vet best, hvertfall når det kommer til egen kropp og helse. Men hør her. Hadde det bare vært snakk om å spise sunt og trene mye, så hadde vel de aller fleste av oss sett ut som fitness modeller?! At det kun er snakk om kalorier inn og kalorier ut er rett og slett noe forbanna vås, i hvert fall når det kommer til fettforbrenning og muskelvekst.

Men viktigst av alt, du må spise nok mat og du må vite (ikke tro) hvordan du skal sette sammen proteiner, karbohydrater og fett på en hensiktsmessig måte.

Les også: Makronæringsstoffer – Hvorfor er det viktig?

Vektnedgang

Du kan sammenligne måten vi tenker på vektnedgang  med å falle under isen å miste orienteringen. Instinktet ditt vil fortelle deg at du skal svømme mot lyset, hvilket vil være fatalt. Det samme gjelder mat og vektnedgang. Fornuften sier at du må spise lite og trene mye, derfor gjør du det, men jeg lover det vil ta deg feil vei. Den største utfordringen din og forandringen ligger i hodet ditt, og når du forstår det, er du allerede over halvveis til målet.

For å kunne gi gode kostråd må du vite hvordan kroppens fysiologiske prosesser fungerer. JA, du vil gå ned i vekt ved å spise 1000 kalorier eller suppeposer, du vil til og med gå ned enda mer av å ikke spise i det hele tatt. Men er det holdbart i lengden? Spiller du på lag med kroppen da? Er det noe poeng å gå ned 5 kilo fort for å legge de på seg like raskt igjen? Er du ute etter quick fix eller varige resultater? For du må faktisk velge.

Det er i utgangspunktet så utrolig enkelt å gjøre det på den skikkelige måten, så hvorfor kompliserer vi det så veldig?

Jeg er utdannet sykepleier med videre fordypning i ernæring og jobber som fitness & kostholdscoach. Jeg har hjulpet folk gjennom 15 år med å begynne å spise igjen, og har et enormt engasjement for å hjelpe folk med å «knekke denne koden». Jeg er ingen spesialist og er heller ikke utlært (det kommer jeg aldri til å bli).

Viktigst av alt, jeg skriver ikke dette for å rakke ned på noen eller for å hevde meg selv. Men det er snakk om at folk får ødelagt livskvaliteten sin fordi de verken spiser eller når målene sine. Det er veldig fortvilende og går på selvtilliten løs når vi føler at vi ikke mestrer og har kontroll på egen kropp, vekt og helse.

Jeg har stilt i fire fitness konkurranser og vært nede i en fettprosent på 6% (veldig usunt by the way). Ikke en eneste dag har det vært nødvendig for meg å spise mindre en 1800 kcal. Det er selvfølgelig ikke sammenlignbart for andre (fordi vi alle er forskjellige). Men det viser hvordan det faktisk er mulig å spille på lag med kroppen, til og med i en ekstrem situasjon.

Kroppen elsker rutiner og forutsigbarhet. Den elsker skikkelig næring og trening. Den elsker å få nok væske,  nok søvn og nok hvile. Den er ikke glad i stress over tid og den dagen du lærer deg å spille på lag med den i stedet for å bryte den ned, er dagen alt vil snu for deg. Det kan ta tid og det vil kreve litt arbeid, men jeg kan love det vil være verdt det!

Klem fra Thea

Din fitness- og kostholdscoach