<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 ">
Skip to the main content.
Logg inn Bli medlem her

Flexikost_logosymbol_payoff_CMYK_rod

Logg inn Bli medlem her

2 min read

Kondisjon eller styrketrening, må jeg velge?

Kondisjon eller styrketrening, må jeg velge?

Det er et spørsmål vi ofte får av fortvilte kunder som gjerne ønsker å gjøre begge deler eller rett og slett føler de må klare å presse inn både styrke- og kondisjonstrening hver uke. Uansett hva årsaken er, er det greit å ta bevisste valg og vite at valget vil føre deg nærmere det målet du ønsker jobbe mot.

 

Når du vil forbrenne fett


Hvis målet er å forbrenne fett, er styrketrening desidert det beste valget. Så er du en av de som får dårlig samvittighet når du ikke får tid til lange kondisjonsøkter…? Eller tror du at utallige timer på spinningsykkelen er veien å gå for å bli kvitt magefettet…? Da bør du lese videre!

Har du noen gang sett en person som utelukkende trener kondisjonstrening som har en sterk og atletisk kropp…..? Tenkte meg det, ikke jeg heller.

 

Når du vil forbrenne kalorier


Når det kommer til å forbrenne kalorier  eller når det utelukkende er snakk om vektreduksjon, er kondisjonstrening veldig effektivt. Men hvis du ønsker fettreduksjon vs. vektreduksjon må du endre tankesettet ditt. Målet bør være å bevare og/eller bygge muskelmasse samtidig som du reduserer fettmassen, altså er endring av kroppssammensetningen veien å gå.

Det er bedre å redusere fettet med 4 kilo og se sterk og atletisk ut, enn å gå ned det dobbelte å se dvask og utrent ut, eller hur…?

Hvis du i tillegg til å trene mye kondisjon spiser for lite, er det uunngåelig at du mister muskelmasse. Når kroppen ikke får nok energi, «tenker» den at den må kvitte seg med det som er mest energikrevende, og det er musklene. Samtidig vil kroppen tviholde på fettreservene til enda dårligere tider. Smart ikke sant? Kroppen er utrolig tilpasingsdyktig, men det er jo ikke slik vi vil at den skal tilpasse seg.

I og med at muskler forbrenner fett, er dette svært uheldig for forbrenningen å miste muskelmasse. I tillegg det svært lite til for at alt fettet kommer på igjen, og mere til. Dette er eksempel på klassisk jo-jo slanking som vil føre til at du legger på deg ekstra fett hvert år. Når muskelmassen har blitt redusert proporsjonalt med fettøkningen, blir det vanskeligere og vanskeligere å kvitte seg med  tilskuddet. Jo mindre motor, desto dårligere forbrenning.

 

Så det store spørsmålet:


Hvordan beholder jeg musklene samtidig som jeg reduserer fettet?


For å øke forbrenningen og stoppe en eventuell nedbrytningen av muskler, er det avgjørende å utjevne forholdet mellom forbruk og inntak. Ved å spise litt mer ved å legge til feks. 100kcal. i karbohydrater pr. uke, og trene litt mindre, vil forholdet utjevne seg i løpet av kort tid. (Se blogginnleget; jeg spiser lite og trener mye, men får ikke resultater for utdyping av dette).

Ved å spise nok proteiner samtidig som du bruker musklene ved hjelp av styrketrening, «forteller» du kroppene at musklene er viktig å beholde, på tross av et eventuelt kaloriunderskudd.

 

Så hva blir det til….?
Må jeg legge bort kondisjonstrening….?

Svaret er nei. Det går helt fint å kombinere styrketrening og kondisjonstrening. Men det er viktig at du har en forståelse av hvordan ting henger sammen før du setter opp programmet ditt. Det er veldig logisk når du skjønner de fysiologiske faktorene som står bak fettforbrenning og energiomsetning.

Så mitt råd til deg som elsker kondisjonstrening; Legg inn tre styrkeøkter i uken som hovedprioritet, så krydrer du med kondisjonsøkter etter eget ønske. Da vil du dra fordel av begge verdener. Det som er viktig å huske på da, er å spise tilstrekkelig så ikke kondisjonstreningen bryter ned musklene dine og bidrar til at du ikke får restituert og bygget deg opp mellom hver økt.

Ønsker du ikke kondisjonstrening, kan du la det være med god samvittighet. Det kreves ikke for å bygge en sterk, stram og atletisk fysikk. Du må ikke være redd for å løfte tungt. Det er det eneste som gir definert kropp, som brenner fettet, forhindrer cellulitter og som holder forbrenningen i gang.

Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang

Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang

Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...

Les mer
Derfor er kaloritelling så utrolig effektivt for vektnedgang

Derfor er kaloritelling så utrolig effektivt for vektnedgang

Å telle kalorier kan virke slitsomt og unødvendig når du skal ned i vekt. Du tenker kanskje at det tar for mye tid og at det er umulig å få til i en...

Les mer
Hvorfor er det så vanskelig å opprettholde vektnedgangen etter diett?

Hvorfor er det så vanskelig å opprettholde vektnedgangen etter diett?

Rask vektnedgang kan virke som en effektiv måte å komme i form på kort tid, men det kan også føre til en rekke problemer når det kommer til å...

Les mer