<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 ">
Skip to the main content.
Logg inn Bli medlem her

Flexikost_logosymbol_payoff_CMYK_rod

Logg inn Bli medlem her

2 min read

Hva skjer når jeg spiser for lite?

De fleste har hørt at oppskriften på vektnedgang er mindre mat og mer trening, og det kan fort virke logisk at jo mindre vi spiser, desto raskere vil resultater komme. Men slik er det dessverre ikke.

Kroppen trenger et minimum av kalorier


Hvileforbrenning er et tall på hvor mange kalorier kroppen trenger hver dag for å opprettholde fysiologiske funksjoner. Det innebærer blant annet at blodet skal pumpes rundt, nyrene skal skille ut urin, vi skal puste jevnt og trutt, kroppen skal produsere varme og hormonene skal fungere i samspill med hverandre.

Uavhengig av hvor mye du beveger deg, er hvileforbrenningen det minimumet av kalorier kroppen din trenger for å fungere optimalt, kun for å  kunne ligge på sofaen en hel dag.

Eksempel: 

"En kvinne på 40 år som er 170 cm. høy og veier 70 kg., har en hvileforbrenning på rundt 1400 kalorier pr. dag. Har hun en stillesittende jobb og trener 3 ganger pr. uke, vil hvileforbrenningen sammen med aktivitetsnivået til sammen utgjøre et daglig kaloribehov på 2250 kalorier.

 

Konsekvenser av å spise for lite


Så hva skjer når vi spiser for lite? Det å spise lite i noen dager har ingen betydning, men når vi spiser for lite over tid, vil det gi uheldige konsekvenser for både forbrenningen- og helsen generelt.

Den første perioden vil vekten gå nedover, men etter kort tid vil de fleste oppleve at vekten stopper helt opp. Hvorfor gjør den egentlig det? Kroppen tilpasser seg mangelen på mat så godt den kan ved å skru ned forbrenningen, holde på fettmassen, bryte ned muskulatur og etterhvert også organer. For når kroppen ikke får nok energi igjennom  mat, så henter den energien den trenger ved å tære på seg selv.

Hormonsystemet-, benbygningen- og immunforsvaret vårt vil også etterhvert bli påvirket negativt.

Les også: Dette gjør du når vekten stopper opp!

 

Ned 1 kilo på en uke


Mange har et ønske om å gå ned en kilo i uken. For noen vil dette være helt uproblematisk, mens for andre vil det være direkte helseskadelig. Forskjellen ligger først og fremst i hva du veier i utgangspunktet og hvor aktiv du er.

Hvis vi sier at damen i eksempelet over ikke trener, reduseres det daglige energibehovet hennes ned til 1950 kalorier. For å gå ned 1 kilo pr. uke, må hun kutte 1000 kalorier fra kosten hver dag, som gjør at hun kun vil stå igjen med 950 kalorier. Det tilsvarer et daglig matinntak som ligger langt under kroppens hvileforbrenning.

Et underskudd bør derfor komme fra en kombinasjonen av økt forbruk og redusert inntak, ikke kalorikutt alene. 

Les også: Fettforbrenning - enkelt forklart 

 

Ned i vekt uten trening


Hvis du av forskjellige årsaker ikke har mulighet til å trene eller generelt øke aktivitetsnivået ditt, vil det fortsatt være mulig å gå ned i vekt på en god måte. Det gjør du først og fremst ved å ikke spise færre kalorier enn det hvileforbrenningen din tilsier. For de fleste vil det innebære en ukentlig vektnedgang på rundt 0,5 kilo.

 

Ned i vekt med trening


Når du trener fordeles underskuddet mellom forbruk og inntak slik at du kan ha en høyere ukentlig vektnedgang uten å måtte kutte for mye i matinntaket. En god "tommelfinger regel" kan være å ikke la det totale underskuddet overstige det som tilsvarer mer enn en prosent av vekten din. Veier du 100 kg. tilsvarer det 1 kg. pr. uke. 

Oppsummering

  • Hold deg over kroppens hvileforbrenning 
  • Ikke overstig det som tilsvarer 1% av vekten din i ukentlig vekttap
  • Kombinasjonen av økt aktivitet og kutt i kalorier, er den beste måten å gå ned i vekt på, ikke minst for å bevare resultatene også i etterkant
  • Husk at restitusjon er viktig, også som en del av vektnedgangen

Vil du finne ut hvor mye du bør spise for en sunn vektnedgang? www.flexikost.no

FIT som faen - uke 2

UKE 2 - FIT som faen

VEKT: 86,2kg & 94,5cm midjemål. Totalt etter 2 uker er -2kg og -6,5cm rundt midjen

Les mer

UKE 1 - FIT som faen

Vekt: 86,3kg & 95,5cm midjemål. Resultatet etter første uken er: -1,9kg og -5,5cm rundt midjen. 

Les mer
FIT som faen

Fit Som Faen

Etter et ganske tungt og vanskelig halvår med kreft, død og elendighet har jeg blitt litt mykere i kantene!

Les mer