Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang
Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...
Du har fått deg en kostholds- plan, trener bra og gleden er stor over at du har funnet et opplegg som faktisk funker. Kiloene går av og motivasjonen er på topp, MEN, så stopper alt opp!
Du følger jo planen og gjør ALT riktig, så hva er det som er galt? Stresset kommer snikende, håpløsheten prikker deg på skulderen og tanken på å gi opp lurer like rundt hjørnet. Det er kanskje ikke meningen at du skal lykkes med prosjektet likevel…?!
Ikke gi opp kjære deg, det har en helt naturlig forklaring. Her skal jeg fortelle deg hva som skjer, hvorfor det skjer og hvordan du løser det:-)
Følg disse to avgjørende rådene, så er du straks «back on track»
og den er programmert til å overleve, ikke å gi deg Sixpack. Derfor tilpasser den seg nye forhold og det du gjør veldig raskt. Høyt aktivitetsnivå kombinert med lavt kcal-inntak vil kun fungere over en kort periode. Om du kontinuerlig presser kroppen din til å overleve på lite kcal så vil forbrenningen din tilpasse seg deretter og gjøre det svært vanskelig for deg å gå ytterligere ned i vekt/fettprosent.
Når du spiser på underskudd, så vil kroppen rett og slett saktne ned på alle kroppens funksjoner, alt liksom litt tregere for å spare på ressursene. Det går utover forbrenningen din. Hvis du kontinuerlig kutter mer og mer kalorier, vil det etterhvert stoppe seg helt og du ødelegger mer enn du gjør godt.
Så hva gjør du?
Du har kanskje hørt om såkalte spisedager..? Det går ut på at du hver 7-9 dag legger inn en dag hvor du spiser mer enn hva dietten tilsier, for å booster opp forbrenningen din igjen. Dette er særlig viktig når fettprosenten begynner å bli lav (rundt 12-15 for gutter og 15-18 for jenter). Eller rett og slett når de første kiloene har gått av og vekten begynner å stagnere.
Nei, det kan du dessverre ikke, det er her mange misforstår og feiler. For å få den effekten vi ønsker av disse kaloriene, bør du la kaloriene først og fremst komme fra karbohydrater. Det vil gi deg en positiv innvirkning på både hormoner, fettforbrenning og ikke minst mer glykogen til glykogenlagrene dine, som vil øke energi nivået ditt og gi deg mer «trøkk» på trening. Økningen burde ligge på ca. 20% høyere kaloriinntak enn det du ellers gjør i uka. På en 1800 kalorier diett, så vil det tilsvare 360 ekstra kalorier den dagen, totalt 2160 kalorier.
Dette kan du enkelt gjøre inne på Flexikost, slik at du ikke gjetter på inntaket ditt, men systemet gjør det for deg.
Har du lyst på pizza for eksempel, så lag en deilig hjemmelaget pizza med litt grovere bunn, bruk skinke eller karbonadedeig og en lettere ost. Da vet du akkurat hva du får i deg slik at du ikke lure deg selv.
Noen har ligget på underskudd veldig lenge og kanskje et veldig stort ett. Da må man i mange tilfeller tillate seg å ligge på vedlikehold over en lengre periode for å få samme effekten, slik at forbrenningen får tid til å komme seg opp på et brukbart nivå igjen. For noen vil det innebære en uke, for noen to, for andre tre, fire, ti og tolv. Dette er helt avhengig av hvor hardt og lenge du har kjørt kroppen din, om du har mistet mye muskelmasse, hvor mye stress du har i kroppen, hvor fort du henter deg inn m.m.
Men tillat deg selv å komme på rett kjøl før du kutter igjen, det vil du ha alt å vinne på. Så fortvil ikke, for det som er så fantastisk, er at kroppen er akkurat like tilpasningsdyktig når det komme til å justere forbrenningen opp som ned.
Les også: Slik går du ned i vekt og blir der!
I tillegg til å øke forbrenningen med mer mat, bør du også la kroppen og nervesystemet hente seg inn regelmessig. Dette er spesielt viktig for deg som ligger på et underskudd av kalorier, nettopp fordi det er mat og hvile som gjør at du restituerer tilstrekkelig og på færre kalorier, restituerer du ikke nødvendigvis like effektivt.
En setning jeg hører ofte er «Jeg trener hardt hver dag, og enda får jeg ikke resultater!»
Det er veldig vanlig å tenke at jo mer du trener, desto bedre må det jo være??!! Men det er når du hviler, at kroppen, musklene og nervesystemet henter seg inn. Så når det kommer til å trene for mye, så kan det ha stikk motsatt effekt av det du ønsker. Når kroppen ikke får hentet seg inn opplever den det som stressende og den vil være i en nedbrytende fase som den ikke rekker å hente seg inn i fra før du kjører på igjen.
Legg inn hvile 1-2 dager i uken hvor du faktisk får muligheten til å hente deg inn, og da mener jeg ikke at du skal trykke inn absolutt alt annet som du ikke har gjort ellers den uken akkurat de dagene.
I tillegg til å legge inn 1-2 hviledag i uken ukentlig, så bør du legge du inn en deload uke hver 6-12 uker. Det kan være treningsopphold på en halv til en hel uke, eller det kan være perioder hvor du reduserer kraftig på belastning, intensitet, volum og hyppighet. Denne pausen vil være positivt for deg både fysisk og psykisk.
Uansett om det er styrke-, kondisjonstrening eller begge deler du bedriver, alle trenger seg en pause med jevne mellomrom. Jeg kan love deg at du vil oppleve å komme sterkere tilbake, nettopp fordi du har gitt kroppen anledning til å hente seg inn.
Desto tidligere du tørr å sette disse rådene ut i praksis, desto tidligere vil resultatene komme.
«Because you can't outsmart your own body;-)»
Vil du følge meg på Instagram gjør du det HER: eller Facebook: HER
Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...
Å telle kalorier kan virke slitsomt og unødvendig når du skal ned i vekt. Du tenker kanskje at det tar for mye tid og at det er umulig å få til i en...
Rask vektnedgang kan virke som en effektiv måte å komme i form på kort tid, men det kan også føre til en rekke problemer når det kommer til å...