Fungerer FleXikost hvis jeg har diabetes?

Vi blir ofte kontaktet av mennesker som har fått diagnosen Diabetes II. Det som dessverre gjentar seg, er at de har fått høre av legen sin eller annen behandler, at de må kutte alt av karbohydrater for å gå ned i vekt og/eller som et enkelt tiltak for å holde blodsukkeret stabilt.

Samtidig er det flere som får beskjed om at karbohydrater i form av frukt er helt greit! Her skurrer det for meg! Det er heller ikke i tråd med de rådene Norges Diabetes forbund selv gir, så hvor kommer dette fra?

Kostholdet er avgjørende for en med diabetes

Diabetes type II

Med god kunnskap om betydningen av sunt kosthold, fysisk aktivitet og egenomsorg, minsker også sjansene for å utvikle alvorlige komplikasjoner. Du kan unngå videre utvikling av sykdommen og leve helt symptomfritt ved å spise riktig og legge til 30 min. med fysisk aktivitet hver dag. Derfor er det avgjørende å ikke gjøre disse endringene til noe verre enn det det faktisk er. For det er fult mulig å etterleve dette, samtidig som du har det bra på veien.

Lavkarbo, en kortvarig strategi

Det å skulle ekskludere store deler av karbohydrater fra kosten, oppleves for mange som veldig tungt. Karbohydrater er kroppen primære energikilde, og lagres som glykogen i leveren og i musklene våre. Uten tilgjengelig glykogen, vil mange føle seg ekstremt tunge og slitene. Det har sin naturlig forklaring i at kroppens primære energilager er tomt!

I tillegg får man ofte en stor trang til noe søtt eller egentlig «hva som helst» når dman kutter karbohydrater. Kroppen «skriker» etter rask energi for å få deg til å fylle opp lagrene igjen.

Det å ekskludere karbohydrater kan kjennes godt både fysisk og mentalt. I tillegg begrenses muligheter og alternativer når det kommer til utvalg av mat. Derfor syntes jeg det er så utrolig leit, at det er disse rådene som blir gitt. Er det mangel på kunnskap og erfaring? Eller mangel på engasjement?

Hvorfor i all verden anbefales en kortsiktig strategi, når endringen skal vare livet ut?!

Les også: Derfor bør du spise karbohydrater

Det handler om å velge de rette karbohydratene

Kutte raske karbohydrater

Når man tidligere snakket om å kutte ned på karbohydrater, så var det i form av godteri, kaker, brus og kjeks, ikke karbohydrater som nærings emne i sin helhet. Såkalte «raske karbohydrater» som f.eks. sukker, gir en rask blodsukker stigning som daler etter kort tid. Dette bør man unngå i store mengder uansett, men det er spesielt viktig for en med Diabetes. Samtidig inneholder disse varene som regel lite eller ingen næring. Det vil si tomme kalorier som ikke gjør noe for kroppen, som i tillegg påvirker blodsukkeret negativt i denne sammenheng.

Trege karbohydrater

Men velger du derimot «trege karbohydrater» får du helt motsatt effekt. Det gir en langsom blodsukker stigning samtidig som blodsukkeret holdes stabilt over tid. Eksempler som grovt brød, brun ris og belgfrukter gir bra næring til kroppen i form av vitaminer, mineraler og sporstoffer. Ikke nok med det, du fyller i tillegg glykogenlagrene dine slik at kroppen har tilgjengelig energi. Det gjør at du føler deg mer opplagt og har overskudd igjennom dagen. Ikke minst forsvinner behovet for søtt utenom, nettopp fordi kropp og hjernen kan benytte seg av karbohydrater som energi.

Velg grønnsaker fremfor frukt

Frukt inneholder viktige vitaminer, mineraler, antioksidanter og kostfibre, men det inneholder også rikelig med fruktsukker. Det er nesten dobbelt så søtt som sukker. Selv om fruktose ikke påvirker blodsukkeret direkte, omdannes det til glukose i leveren. På grunn av dette er fruktose ikke ansett som et egnet søtningsmiddel for personer med diabetes. Man bør ikke spise mer enn 30 gram daglig, som utgjør så lite som ca. 3 ss. Da ser du antagelig hvorfor jeg reagerer på at en diabetiker blir anbefalt å spise frukt som kilde til karbohydrater, når det er helt essensielt at blodsukkeret holdes stabilt.

Som diabetiker bør du derfor velge grønnsaker fremfor frukt. Da får du i deg de alle de næringsmessige fordelene, uten alt sukkeret.

FleXikost – en varig endring

FleXikost er en kostholdsplan som baserer seg på helt vanlig hverdagsmat som du mest sannsynlig allerede spiser. Forskjellen ligger i at det er stort fokus på fordelingen mellom karbohydrater, proteiner og fett som både gir en jevn og fin blodsukker stigning og følelsen av å være tilfreds, fordi du ikke har ekskludert et helt nærings-emne fra kosten din.

I tillegg kan du selv regulere mengden mat ut i fra det som er målet ditt. Er målet ditt å gå ned i vekt, stiller du inn ønsket ukentlig vektnedgang i personlige innstillinger slik at mengden tilpasser seg deretter. Her anbefaler vi å ikke gå for hardt ut. En vektnedgang på -0,5 kg. pr. uke er for de fleste veldig passe. Når du kutter for mye i kaloriene, vil fokuset på mat bli unødvendig stort. For det å være sulten er naturlig nok slitsomt og blir etterhvert altoppslukende. Dermed er det ikke særlig holdbart over tid.

En god kostholdsplan gir kunnskap og trygghet

Det å ha en god plan vil kunne gi både kunnskap og trygghet. Det å få erfare at det går bra å spise karbohydrater, gir for mange et nytt syn på- og ny forståelse for mat.

Livsstilsendring vs. diett

Når du har fått en diagnose som Diabetes, er det utrolig viktig å tenke langsiktig. Det å velge en strategi som er forenelig med din hverdag, gjør at du kan få til en varig endring. Da blir det til en livsstilsendring ikke en kortsiktig diett. Du får resultater, samtidig som du har det bra på veien.