<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 ">

4 min read

Fortvilet! Hvorfor går jeg ikke ned i vekt?-Svaret får hun her

Fortvilet! Hvorfor går jeg ikke ned i vekt?-Svaret får hun her

Innlegget er skrevet på bakgrunn av en henvendelse fra en fortvilet slanker som uansett hva hun gjør, ikke går ned i vekt. Hun skriver at hun har forsøkt mye rart av dietter og føler at Flexikost er siste utvei. Hun har tidligere spist veldig lite (800-1200 kalorier) over lang tid, og sier hun er skikkelig lei av å føle seg misfornøyd med kroppen sin. Hun har nå hold på med Flexikost i cirka tre måneder uten at vekten har gått ned, og lurer på hva hun gjør galt og om hun kanskje spiser for mye.

Hun trener både styrke- og kondisjonstrening tre til fire ganger per uke og følger planen nøye. Hun har tre barn, blant annet en sønn på 18 måneder som sliter med å sove og vekker henne gjentatte ganger hver natt. I tillegg jobber hun regelmessig nattevakter som sykepleier.

Hun påpeker at hun er veldig fornøyd med appen, men lurer på om du gjør noe galt eller spiser for mye i og med at vekten ikke går ned. Hun har satt innstillingene i appen på -0,75 kilo per uke, men har gått opp to kilo siden oppstart, noe som gjør henne litt motløs.

Hun ble spurt om hun følger appen nøye og holder seg til de oppgitte mengdene, noe hun sier hun gjør.

 

Svar

Hei igjen og takk for utfyllende informasjon, det høres ut som at du gjør alt du skal, så da trenger vi ikke å tenke mer på det. 

Jeg skjønner det er lett å tenke at det må være noe med kaloriene eller treningen når du ikke går ned i vekt, men en ting som er helt sikkert, er at du ikke spiser for mye når du har et underskudd på 750 kalorier per dag. Så det kan du legge fra deg med en gang, så lenge du ikke har underliggende sykdommer/tilstander som må utredes og behandles av lege.

Tvert i mot tenker jeg at du har spist alt for lite over lang tid. Et inntak på 800-1200 kalorier om dagen er langt mindre energi enn det hvileforbrenningen din tilsier og det vil påvirke kroppens evne til å gå videre ned i vekt. For lite mat over tid fører til redusert forbrenning, i tillegg til at det tærer på hele systemet ditt.

Les også: Hva skjer når jeg spiser for lite?

I tillegg til at du sannsynligvis sliter med ettervirkningene av for lite mat over tid, er du en småbarnsmamma som i seg selv er krevende. Utover det får du mye mindre søvn enn anbefalt på gunn av småbarn og jobb som nattevakt i perioder.

 

Konsekvensen av for lite søvn

Studier viser faktisk at kun fire netter med lite søvn er alt som skal til for å påvirke insulin sensitiviteten i fettcellene våre. Det er når du sover at kroppen kan konsentrere seg om å gjenoppbygge både hjerne og kropp. Når kroppen ikke får hentet seg skikkelig inn etter dagens påkjenninger, opplever den det som svært stressende på sikt. Dermed er faren stor for å få en økt produksjon av kortisol. Kortisol er et stresshormon som både er muskel- nedbrytende og fett- lagrende. I tillegg opplever du stresset ved å ikke få resultater, som gir ytterligere "bensin på bålet".

 

Færre kalorier gjør vondt verre

Det verste du kan gjøre mot deg selv nå slik jeg ser det, er å kutte ytterligere i kalorier. Du bør heller etterstrebe å få kroppen din tilbake i balanse ved å først og fremst gi deg selv nok søvn og nok mat. Jeg forstår at det kan være utfordrende å sove mer med både småbarn og nattevakt. I enkelte perioder i livet vil det være vanskelig- eller kanskje til og med umulig å finne mer tid-, eller få mer søvn. Da kan det kanskje være lurt å vurdere hvorvidt det er bedre å vente med en større endring til et senere tidspunkt, for å slippe å sitte igjen med den vonde følelsen av å ikke få det til.

Les også: Derfor går du ikke ned i vekt - 11 grunner

Betyr det at jeg mener at du bør legge alt på "hylla"? Absolutt ikke!

Det jeg mener er at du kanskje bør endre fokuset ditt fra vektnedgang til det å få kroppen din tilbake i balanse. For du kan ikke rette opp "skaden" du har påført deg selv etter flere år på diett, ved å begynne på en ny diett.

Når du har fått kroppen og hverdagen din mer i balanse-, fått økt forbrenningen din over tid ved å spise på vedlikehold kombinert med trening (styrke og kondisjon) som du allerede driver med (ikke mer enn tre økter per uke). Og når du har større mulighet for å få den søvnen du trenger for å spille på lag med deg selv, så vil tiden være inne for å kunne tenke på en ny runde med vektnedgang. 

Det handler ikke om at du ikke gjør alt du kan eller gjør noe feil, men forholdene ligger ikke til rette. Du kan sammenligne kroppen din med et frø som skal vokse. Det må ha nok vann, sol, næring osv. for å kunne bli en blomst. På samme måten er du nødt til å legge forholdene til rette for kroppen din, for at den skal være i stand til å kunne gå ned i vekt igjen på en god måte.

Kanskje er dette gjort på tre-, seks- eller tolv måneder. Hvor lang tid det vil ta er helt avhengig av hvor raskt, og hvor stor endring du har mulighet til å få til på det nåværende tidspunkt.

Les også: Når vekten stopper opp, slik løser du det - steg for steg

 

Vektøkning

Med tanke på vektøkningen din, så har ikke det noe med en økning i fett å gjøre. Du kan ikke legge på deg to kilo fett når du har et daglig underskudd på 750 kalorier. En vektøkning på to kilo fett krever et overskudd på 14 000 kalorier, det vil si i tillegg til vedlikeholdinntaket ditt, da ser du det litt i perspektiv. En vektøkning i ditt tilfelle består i såfall av økt mat- innhold i mage/tarm. Økt mengde glykogen i glykogenlagrene dine, samt økt vannvekt som et resultat av økt glykogen, da glykogen binder rundt 2,7 gram vann per gram glykogen. Det alene vil kunne bidra med en vektøkning på 2-3 kilo. Med andre ord er ikke dette noe å stresse over.

Utover det å legge forholdene til rette- og få kroppen- og forbrenningen tilbake i balanse, anbefaler jeg å ta en tur til legen din for utelukke underliggende tilstander som hindrer deg i å gå ned i vekt. Du kan du få målt blodsukkeret ditt, sett på vitamin- og mineral status samt tatt en måling av stoffskiftet. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er også en tilstand som kan føre til vektøkning. Har du symptomer på dette bør det også undersøkes.

 

Helt til slutt; 

Jeg vet at tanken på det å skulle spise mer kan være vanskelig når målet er å gå ned i vekt. Men jeg kan love deg at tiden og energien du bruker på å få kroppen- og hverdagen din tilbake i balanse, uansett hvor lang tid du måtte bruke på det, vil du få igjen i form av gode resultater og økt livskvalitet i etterkant. Det finnes ingen vei utenom, så det er bare å hoppe i det og ta utfordringen på strak arm og ikke "hoppe av" om du ser en svingning i vekten. Legg heller vekten på hylla og hold deg til planen. Så slipper du å utsette deg selv for påkjenningen ved helt naturlige svingninger i vekten.

Håper dette vil hjelpe deg med å komme videre, masse lykke til!

Med vennlig hilsen

Fitness- og kostholdscoach i Flexikost. Sykepleier m/ford. ernæring og personlig trener

 

Slik gik jeg ned 11,5 kg i rent fett på 12 uker

Slik gik jeg ned 11,5 kg i rent fett på 12 uker

Etter å ha falt ut av gode rutiner på både kosthold og trening, måtte jeg erkjenne konsekvensen og ta tak. Her er metoden jeg brukte for å gå ned...

Les mer
Opplev helt nye Flexikost - Nå som 100% webapp!

Opplev helt nye Flexikost - Nå som 100% webapp!

Det er store nyheter på gang i Flexikost! Appen til Flexikost kommer ut i helt nytt design og konverteres fra å være en "hybrid web og mobilapp" til...

Les mer
THEA OG PREBENS TOPP 5 PÅSKEFAVORITTER I FLEXIKOST

THEA OG PREBENS TOPP 5 PÅSKEFAVORITTER I FLEXIKOST

Livsstilsendring og varige resultater handler om å kunne balansere alt fra hverdager, helgekos, ferier og høytider som Påske. La oss vise hvordan du...

Les mer