<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 ">
Skip to the main content.
Logg inn Bli medlem her

Flexikost_logosymbol_payoff_CMYK_rod

Logg inn Bli medlem her

3 min read

DERFOR HAR DU SØTSUG, SLIK BLIR DU KVITT DET!

DERFOR HAR DU SØTSUG, SLIK BLIR DU KVITT DET!

Søtsug er UTROLIG slitsomt! Den river og sliter i deg, og prøver konstant å få deg til å gi etter... Hva skjer egentlig?! Og hvorfor skjer dette alltid deg?

Disse 3 stegene gir deg svarene du trenger for å overvinne “cravings”. Så du kan få god kontinuitet i fremgangen din, og en fantastisk mestringsfølelse!

Det er i all hovedsak 3 enkle grunner til at du får “cravings”.

 

Du spiser for lite

Du spiser for lite igjennom dagen, og når kvelden kommer, kommer også suget etter rask energi som etterhvert blir uutholdelig! Kombinasjonen av dagens stress og kveldens blodsukkerfall, gjør det nesten uunngåelig å overspise like etterfulgt av dårlig samvittighet.

 

Dette skjer:

Hjernecellene dine henter energien rett fra blodsukkeret. For at hjernen kan ha en kontinuerlig strøm av energi er det helt avgjørende at blodsukkernivået alltid holdes over et kritisk nivå.

For å beskytte seg selv og skaffe seg energi, tar hjernen over styringen og du føler deg nærmest som en marionettfigur der du høvler gjennom skuffer og skap på jakt etter rask energi.

Hjernen klarer ikke å tenke på vektnedgang, sixpack eller sommerkroppen i en slik situasjon, da tenker den kun på overlevelse.

 

Slik løser du det:

Uansett hva målet ditt er, er det avgjørende at du spiser nok mat for å holde et stabilt blodsukker og slippe søtsug. I tillegg er det viktig at du har en fin balanse mellom karbohydrater, proteiner og fett, fordi de forskjellige næringsstoffene har komplementære virkninger.

 

Du dropper alt av karbohydrater

Du spiser store mengder salater og dropper brød, pasta, ris og poteter, i tro om at det er det som må til, for å holde formen eller gå ned i vekt. Du føler du blir fort sliten, blir lettere irritert og tenker konstant på mat.

 

Dette skjer:

Karbohydrater er kroppens mest foretrukne energikilde. Når kroppen ikke får tilført nok karbohydrater for å tilfredstille behovet sitt for energi, vil den “crave” det, for å få deg til å spise. Det ender med at du får et vannvittig søtsug

Det er karbohydratene du spiser som påvirker blodsukkeret ditt, og blodsukkeret vil du holde stabilt.

 

Slik løser du det:

Løsningen er å ha en god fordeling av både proteiner, karbohydrater og fett igjennom dagen. Sannheten er at 50-60 % av matinntaket vårt bør bestå av gode kilder til karbohydrater. Da forebygger du sykdom og opprettholder god helse, samtidig som du holder et stabilt blodsukker igjennom dagen.

Du vil ikke legge på deg av karbohydrater, så lenge du holder deg innenfor "kalori-budsjettet" ditt.

 

DU SOVER FOR LITE OG/ELLER STRESSER FOR MYE


Vi tenke ofte at det er matinntaket kombinert med lite eller ingen trening som er hovedårsaken til at vekten går opp, så glemmer vi å tenke over hvorfor vi sluttet å trene eller hvorfor kostholdet ble som det ble. Det er jo livsstilen vår og kravene vi stiller til oss selv.

 

Dette skjer:

Det er store individuelle forskjeller i hva vi opplever som stress, men uavhengig av toleransegrensen din for hverdagens påkjenninger, så vil kroppen oppleve mangel på søvn som en stressfaktor. Kortisol-nivåene dine vil etterhvert øke når du sover for lite, som igjen gjør deg mer mottagelig for stress generelt.

En av oppgavene til kortisol er å øke blodsukkeret for at musklene- og hjernen vår skal ha nok energi til å gjøre en rask jobb (fight or flight). Du skal kunne flykte fra en fare og hjernen skal ha nok energi til å handle lurt. Dette får deg til å “crave” rask- og energitett mat som sukker og fett.

I tillegg vil for lite søvn påvirke Leptin og Ghrelin produksjonen i kroppen vår.

Dette er to hormoner som styrer sult- og metthetsfølelse, og balansen mellom disse er helt avgjørende for å holde en stabil vekt.

Ghrelin er et “sulthormon” som sender signaler til hjernen din om å spise, mens Leptin er et appetittdempende hormon som bidrar til at du ikke spiser mer enn nødvendig. Om du generelt får for lite søvn, påvirkes denne balansen, som vil gjøre deg mer sulten enn om du hadde vært uthvilt. Kort fortalt får du sterkere søtsug, samtidig som du blir vondere å tilfredstille.

 

Løsningen:

Etterstreb å få mellom 7-9 timer søvn hver natt. Da får både kroppen og hjernen din hentet seg inn etter dagens stress og press, og du unngår ubalanser grunnet søvnmangel.

Når du sover nok, blir du i tillegg mye mer motstandsdyktig mot stress generelt, som vil hjelpe deg i søken etter en balansert livsstil.

 

Verdt å merke seg

Selv om du har alle de ovennevnte faktorene på plass, er det mange som opplever "cravings" og søtsug i forbindelse med mensen.

 

Dette skjer:

Hovedgrunnen til økt matlyst og søtsug rundt denne perioden, skyldes hormoner. Og det er det synkende nivåer av serotonin som er “synderen”. Karbohydrater og god mat generelt, er med på å øke serotoninnivåene. Når du øker serotoninnivået, stiger også humøret, derfor “craver” vi "trøstemat" når seretoninnivået synker.

 

Løsningen:

Spis nok mat med en god fordeling mellom karbohydrater, proteiner og fett. Når du har tilfredstilt kroppens behov for næringsstoffer først, vil du “crave” “trøstemat” i mye mindre grad.

Skulle du likevel ha lyst på noe “attåt” etter å ha fylt opp med bra mat, er det ingenting i veien for å spise en sjokolade eller to. Ta litt ekstra hensyn til deg selv disse dagene og husk at det er en grunn til at kroppen din “craver” energi.

Det er det du gjør 80% av tiden som betyr noe, ikke de resterende 20%.

 

HELT TIL SLUTT

Som du ser, så kommer “cravings” og søtsug av sterke, fysiologiske funksjoner som er skapt for at du skal gi etter. Derfor er det helt urimelig å “gi deg selv juling” fordi du ikke klarte å stå i mot.

Det er rett og slett den fantastiske kroppen din som prøver å fortelle deg noe, og når du lytter, skjer det noe helt magisk!

https://www.youtube.com/watch?v=a1ClgwRiEPo

 

Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang

Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang

Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...

Les mer
Derfor er kaloritelling så utrolig effektivt for vektnedgang

Derfor er kaloritelling så utrolig effektivt for vektnedgang

Å telle kalorier kan virke slitsomt og unødvendig når du skal ned i vekt. Du tenker kanskje at det tar for mye tid og at det er umulig å få til i en...

Les mer
Hvorfor er det så vanskelig å opprettholde vektnedgangen etter diett?

Hvorfor er det så vanskelig å opprettholde vektnedgangen etter diett?

Rask vektnedgang kan virke som en effektiv måte å komme i form på kort tid, men det kan også føre til en rekke problemer når det kommer til å...

Les mer