Derfor går du ikke ned i vekt

Etter noen uker med dedikasjon og hardt arbeid har du ikke fått resultater i noen form, til tross for at beregningene dine viser at du burde ha gått ned flere kilo! Du begynner å føle på håpløsheten og vurderer å bare droppe hele greia, for det er kanskje ikke meningen at du skal lykkes med å gå ned i vekt??!

Det er naturlig nok utrolig demotiverende når resultatene uteblir. Men vektnedgang er mulig for alle, vi må bare finne ut av hvor «skoen trykker» i ditt tilfelle, for at du kan ta tak i den egentlige problemet. 100 000 vis av mennesker har gjort det før deg, så det er klart du også kan! Ofte gjør vi det verre for oss selv enn det faktisk er, så i mange tilfeller trenger man ikke gjøre mer enn det man allerede gjør, bare litt smartere. 

Her er de 10 mest opplagte grunnene til at vekten ikke går nedover:

Les også: Slik går du ned i vekt og blir der!

1. Du ligger på et kaloriunderskudd i ukedagene og spiser det du tenker er sunt, men unner deg litt ekstra i helgene

Litt godt på fredag og lørdag er det som skal til for å «spise opp» kaloriunderskuddet fra resten av uken. Det behøver ikke være ekstremt i det hele tatt. 2 stk. «Sunne» yoghurt nøtter gir deg 166 kalorier ekstra, 2 stk.!!! Og hver 100 g. sjokolade «koster deg» 1.5 time middels trening! Da får du satt det litt i perspektiv.

Det er så lett å undervurdere sitt eget inntak, nettopp fordi det er umulig å vite hva ting veier og ikke minst hvor mye kalorier det inneholder, uten å veie det opp og «tracke» inntaket, hvertfall i en periode.

2. Du lurer deg selv (mest sannsynlig ubevisst)

De restene som sto på benken, de skorpene til datter`n din, og de to kjeksene som lå i skapet TELLER!! Selv om du nesten ikke husker å ha spist de! Du kommer så utrolig fort opp i 250-350 kalorier ekstra ved å lure deg selv og vips så er kaloriunderskuddet så ubetydelig at vekten knapt rører seg.

3. Du trener ikke hardt/tungt nok og tror at tunge vekter gjør deg stor og muskuløs

De fleste som trener saltimer finner sin favoritt time og favoritt instruktør. Etter noen veldig få uker blir du veldig god på akkurat den timen. Problemet er at det er at det stopper opp der. Kroppen din tilpasser seg den timen utrolig fort, så dermed faller prinsippet om progresjon bort.

Uansett hvor slitsomt det kan føles eller hvor mye du svetter på en spinning eller Zumba time, så er det ikke særlig effektivt for å forme kroppen. Om du ikke i tillegg ligger på et betydelig kaloriunderskudd, så har det ingen effekt i det hele tatt (foruten en helse effekt selvfølgelig, det er alltid bra å bevege seg).

Skal du forme kroppen er det styrketrening som gjelder, og du trenger et bra program som er hensiktsmessig lagt opp med progresjon og gode øvelser som involverer store muskelgrupper. Skal du fortsette å få resultater så MÅ du øke belastningen. Det kan du blant annet gjøre ved enten å øke antall repetisjoner på samme vekten eller øke vektene. Dette må skje kontinuerlig for å ha kontinuerlig fremgang.

4. Du har mindre energi og beveger deg deretter

Om du derimot ligger i underskudd kjenner du kanskje at du ikke har like mye energi som før. Det kan føre til slappere treningsøkter og mindre bevegelse generelt og «spinninga går lett opp i vinninga». Derfor kreves det er god dæsj med mental styrke, for å klare å presse seg selv, selv om kroppen roper STOPP, fordi den ikke er vant til å bevege seg på underskudd. Et underskudd på 500 kalorier er i de aller fleste tilfeller veldig passe, hvis du ikke slakker av på aktivitetsnivået i samme slengen. Det er også viktig å akseptere at det å føle på litt sult og mindre energi, er en del av prosessen. Dette går seg som regel bra til etter noen få uker. 

5. Du har gått ned flere kilo, men vekten har plutselig stoppet helt opp

Ettersom vekten blir lavere, reduseres også kaloribehovet. Så du kan ikke bruke den samme dietten du brukte når du veide 80 kilo, nå som du veier 70 kilo. Du må ha en kostholdsplan som tar hensyn til den nye vekten din for at fettforbrenningen skal fortsette.

6. Kroppen din er stresset og produserer kortisol

Hvis du stagnerer til tross for at du har alle de ovennevnte faktorene på plass, kan det være at kroppen din er utrolig stresset og at systemet rett og slett har «låst seg». Det er mange årsaker som kan være medvirkende til det og her er de vanligste og mest opplagte.

Forholdet mellom aktivitet og hvile er ekstremt viktig. Får du feks. Ikke god restitusjon etter harde økter, så opplever kroppen det som veldig stressende på sikt.

Prinsippet bak styrketrening er jo å rive i stykker muskelfibrene så de kan bygge seg større og sterkere mellom hver økt. Hvis du ikke får i deg nok mat, sover nok eller restituerer godt nok mellom slagene, så vil jo kroppen din konstant være i en nedbrytende fase!! Du vil verken bli sterkere, slankere, strammere eller mer muskuløs, altså du blir stående på stedet hvil, men motivasjonen og humøret går etterhvert rett i bakken. Forståelig når du hører det slik, ikke sant?

Jeg skriver mye om å spille på lag med kroppens systemer, og da er det nettopp disse tingene jeg refererer til.

7. Du spiser for lite og trener for mye

Hvis du føler deg truffet av denne setningen, bør du virkelig lese dette innlegget.

8. Du bytter strategi for ofte

De fleste skulle helst hatt resultater i går, og når det ikke skjer, så er det ikke uvanlig å begynne å se etter det «neste store». Det er så mye informasjon, og så mye å velge i mellom der ute, at det er lett å spørre seg selv «har jeg valgt riktig?», «hva om noe annet er enda bedre?» osv.. Med en gang du begynner å tvile, er du allerede i gang med å sabotere for deg selv. Derfor er det helt avgjørende at du har full tillit til den som skal hjelpe deg så du kan stole på prosessen. Man må holde seg til et opplegg og være konsekvent over litt tid for å få de gode resultatene.

9. Du jobber nattevakt eller sover generelt for lite

Studier viser faktisk at kun fire netter med lite søvn er alt som skal til for å påvirke insulin sensitiviteten i fettcellene. Hvis cellene dine blir mindre sensitive til insulin, produserer kroppen mindre leptin, som igjen kan føre til økt appetitt og sultfølelse.

Du kjenner godt på kroppen at du ikke har like mye å gi på trening etter en natt med dårlig søvn, så du orker rett og slett ikke å trene like hardt og lenge som når du er uthvilt. Det er når du sover at kroppen kan konsentrere seg om å gjenoppbygge både hjerne og kropp, så det er da du begynner å produsere veksthormoner som reparerer og restituerer musklene dine. Derfor er en god natts søvn særlig viktig for deg som trener mye.

Med andre ord,  hvis du vil ha mest mulig igjen for treningen din, er det helt nødvendig for deg  å sove nok, ellers  restituerer du ikke tilfredsstillende.  

10. Du har lavt stoffskifte

Mange kan være litt for raske TIL å konkludere med at de har for lavt stoffskifte, og slår seg til ro med det. Men lavt stoffskifte er et helt reelt medisinsk problem og ikke vanskelig å finne ut av. Går du til legen å tar en blodprøve, vil du raskt finne ut av om du ligger innenfor referanse vinduet. Gjør du det, er stoffskiftet ditt normalt, gjør det ikke det får du medisiner som øker stoffskiftet ditt. Har du et lavt stoffskifte uten å stå på medisiner, så trenger du også mindre mat. Da går det helt fint å tilpasse matinntaket ditt etter hvor mye du forbrenner, for du trenger faktisk ikke mer mat enn det.

Til slutt må jeg be deg om å ha realistiske forventninger. Slutt å lete etter raske løsninger og gjør det som skal til, en gang for alle! Du kan ikke tenke at du skal være flink en stund og deretter gå tilbake til gamle vaner. Skikkelige resultater og varige endringer krever at vi gjør om hele livsstilen, og slike endringer er faktisk noe av det vanskeligste vi gjør. Hvis du forteller deg selv at det skal være litt vanskelig, men at det uansett vil være verdt det, så har du allerede vunnet!

Hemmeligheten er å ha en bra plan som du kan stole nok på til å følge den over tid. En plan som du vet vil ta deg til målet om du følger den. En slik plan kan du få her: Fit & Strong og Flexikost.

Vil du følge meg på Instagram, kan du gjøre det ved å klikke her HER

Masse lykke til!