Slik setter du SMART målsetning for vektnedgang
Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...
Du har jobbet dedikert og målrettet over tid, men de siste kiloene sitter som limt fast på magen. De nekter å gi slipp uansett hvor mye du kutter i kaloriene. -"Hva jeg gjør feil?" Svaret kan du finne i din BMI
BMI står for Body Mass Indeks og brukes av Verdens Helseorganisasjon (WHO) som et mål på om en voksen person er undervektig, normalvektig, overvektig eller farlig overvektig/fedme.
BMI eller KMI på Norsk (Kropps-Masse Indeks) er ment til å brukes som et verktøy for å kunne se på grupper av mennesker. Den brukes for å få et «helse bilde» på verdensbasis, ulike land, byer eller andre segmenter.
BMI beregnes ut fra vekt i forhold til høyde. Svakheten med BMI er at den klarer ikke å skille mellom muskler og fett. Det vil si at en mann som er 180cm høy og veier 90kg vil ha en BMI på 27,8 - kategoriseres som overvektig - uavhengig om det er en muskuløs idrettsutøver eller om det en inaktiv overvektig person.
Dersom BMI brukes hovedsaklig som et verktøy for å måle befolkningsgrupper samtidig som den ikke klarer å skille mellom fett og muskler - hva skal man med den da?
BMI kan brukes som et verktøy for å se en persons potensiale for vektnedgang. En høyere BMI vil gi større potensiale for vektnedgang enn lavere BMI
Eksempel:
Ei dame som er 170cm høy, veier 80kg (BMI: 27,7) vil ha et bra potensiale for å kunne gå ned i vekt. Et daglig underskudd på 500 kalorier vil gi et forventet vekttap på 5kg over 10 uker.
Dersom hun hadde veid 55kg (BMI: 19) ville hun hatt lite potensiale for videre vektnedgang. Et underskudd på 500 kalorier/dag ville derfor ikke ha gitt det samme resultatet på vekten. Fordi en vektnedgang på bare 2kg ville gjort at hun havnet i kategorien «undervektig» med en BMI på 18,3
Det er kroppens egen "safety-mekanisme" som jobber for å hindre at kroppen din blir undervektig, med den risikoen det innebærer. For det å være undervektig kan være like helseskadelig som det å være overvektig!
Kroppen forstår ikke at du ønsker deg sixpack til sommeren. Den skal sørge for at du overlever!
For kroppen din sitter egentlig fast i steinalderen og skal passe på at du ikke sulter i hjel i tider der mat ikke er tilgjengelig. Og dette er jo fryktelig smart, egentlig. Dersom kroppen ikke hadde passet på, ville mest sannsynlig steinalder-menneskene blitt utryddet i tider med lite mat.
Mange som befinner seg innenfor kategorien normalvektig ønsker likevel å slanke seg. Målet kan være å bare få bort det ekstra fettet som "tyter" opp av buksa når den kneppes, og som potensielt sett kan ødelegge store deler av selvbildet.
For å få en "kick-start" og motivasjon går mange ofte drastisk til verks og prøver strenge dietter, ofte i kombinasjon med mye trening - for å få endelig kunne kvitte seg med "problemet".
Utfordringen er at slike strategier ofte har en tendens til å ha en kraftig og uønsket bivirkning. Kroppen setter ned forbrenningen i et forsøk på å holde seg innenfor "normalen". Kanskje noen klarer å presse seg ned noen kilo, men når "hverdagen" starter igjen og man spiser normalt, vil disse kiloene komme raskt på igjen - gjerne med et par kilo ekstra i "bonus".
Et par omganger med slik strategi vil føre til at en som før var i kategorien normalvektig - paradoksalt nok har klart å "slanke" seg opp til kategorien overvektig. Da er det enkelt å forstå at frustrasjonen kan bli stor.
Det er fullt mulig å få bort det "ekstra fettet" selv om du er i kategorien normalvektig - men desto lavere BMI, desto vanskeligere er det. Tenk på det som at du har "makset" potensialet ditt for vektnedgang.
Det betyr at du må jobbe smartere og mer strategisk for å få til den "siste finishen". Er du i kategorien normalvektig eller undervektig bør du endre fokus fra vektnedgang til endring av kroppssammensetning. Denne omstillingen kan være vanskelig for mange, men de som tør å stole på prosessen ser seg aldri tilbake.
Dette gjelder også for deg som har slanket deg fra fedme eller overvekt til normalvekt, men fremdeles føler at du har litt igjen. Mange kjører enda hardere på med strengere diett og mer trening, uten at resultatene kommer av den grunn. I starten gikk vekten nedover, fordi du hadde bra potensiale for vektnedgang, men etter å ha kommet inn under normalvekt er ikke potensialet for videre vektnedgang like stort. Det er nå på tide å skrifte strategi.
Endring i kroppssammensetningen betyr at du endrer forholdet mellom muskler og fett på kroppen. Som oftest er vekten den samme eller kanskje høyere, men resultatene er enorme.
Når du ønsker å få bort den siste fettmassen, vil jeg anbefale å skifte fokuset fra vektnedgang til endring i kroppssammensetning. Det finnes ingen "quick-fix", kun smart arbeid over tid.
Endring av kroppssamensetning er helt avhengig av at du trener hensiktsmessig og spiser riktig i forhold til ditt behov. Styrketrening i kombinasjon med nok mat øker volumet i musklene dine. Når volumet i muskulaturen øker, vil også hud og til dels fett som ligger under huden og over musklene strammes opp. Du kan sammenligne det med å blåse luft i en ballong. Ekstra muskelmasse kan også øke din BMI, noe som vil gjøre det lettere å «skrelle» bort overflødig fett i etterkant.
Skal du bake boller, så følger du en bolle oppskrift. Skal du bake sjokoladekake så følger du en oppskrift på sjokoladekake. Du kan fint lage både sjokoladekake og boller, men ikke samtidig i samme bolle. På samme måte bør du jobbe med kroppssammensetningen din. Først jobber du med "oppskriften" for muskelvekst, så kan du jobbe med "oppskriften" for fettforbrenning.
Periodisering er det som vil sørge for at du når målene dine. I tillegg vil periodisering bidra til at du fokuserer på andre ting, i stedet for å kun gå på slankekur 12 måneder i året.
Periodisering vil si å dele inn målsetningene dine i forskjellige perioder. Det kan være lange perioder (12 måneder) eller kortere perioder på 2-3 uker.
Enkelt eksempel på periodisering:
12 uker med muskelvekst
12 uker med fettforbrenning
Eventuelt
24 uker med muskelvekst
12 uker med styrkefokus
16 uker med fettforbrenning
Det er sånn atleter jobber. Gode, gamle kroppsbyggere skjønte dette for lenge siden. De bygger seg opp 7, 8, 9 måneder i året, ved å spise nok og trene hypertrofi-trening, altså spesifikk trening for muskelvekst. De sover nok og legger alle forholdene til rette for at musklene skal vokse i de månedene de har muskelvekst som målsetting. Deretter "skreller" de ned fettreservene i 3-4 måneder, og da kommer musklene de har bygget tydelig frem.
Det betyr ikke at du skal gå så drastisk til verks som en kroppsbygger eller fitnessutøver. Det jeg mener er at du kan dra nytte av de samme "oppskriftene", og implementere de i din hverdag. For livet handler om så mye mer enn bare slanking og jaget etter tallet på vekten.
Da bør du sjekke ut webinaret vårt: Slik får du mer muskler og mindre fett - oppskriften fra A-Å
Hvis du er klar for å sette i gang med vektnedgang, er det første steget å sette deg noen mål. Men ikke bare hvilke som helst mål - vi snakker om...
Å telle kalorier kan virke slitsomt og unødvendig når du skal ned i vekt. Du tenker kanskje at det tar for mye tid og at det er umulig å få til i en...
Rask vektnedgang kan virke som en effektiv måte å komme i form på kort tid, men det kan også føre til en rekke problemer når det kommer til å...