<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 https://www.facebook.com/tr?id=140100106827223&amp;ev=PageView&amp;noscript=1 ">
Skip to the main content.
Logg inn Bli medlem her

Flexikost_logosymbol_payoff_CMYK_rod

Logg inn Bli medlem her

2 min read

Blodsukkerfall - Et dyrisk instinkt

Hva er egentlig blodsukkerfall og hvorfor føles det som et dyrisk instinkt tar over kroppen, mens søtsakene nærmest danser limbo inn i munnen din?


Jeg husker godt en av de aller første gangene jeg skulle ut med Thea. Hun var ikke helt ferdig med å fjonge seg på badet, så jeg satt og ventet i sofaen med guttene (den gang 11 og 13 år).

Eldstemann spør forsiktig: «Skal du og mamma ut å spise?»
«Ja, det skal vi»
, svarer jeg.
«På en fancy restaurant?» spør han videre.
«Ja, jeg håper den er fancy», svarer jeg og lurer på hvor denne samtalen skal ta veien.

Da sier han spontant: «Om det er en sånn fancy restaurant som serverer lite mat, har jeg et tips til deg! Ta med deg en snickers i lomma i tilfelle mamma blir mer sulten senere på kvelden… Det kan bli dårlig stemning om mamma får lavt blodsukker»

Jeg kjøpte ikke snickers, men burde ha gjort det! 🎭

 

#denfølelsen - Svimmel av lavt blodsukker?

Du har nok helt sikkert kjent på den følelsen av akutt lavt blodsukker og i jakten på tilfredstillelse, pløyer du igjennom skuffer og skap på jakt etter alt som kan puttes i munnen. Til og med det godteriet ingen liker, som alltid blir liggende igjen til slutt, puttes inn i munnen med stor iver.

Kjenner du deg igjen?

 

Hvorfor får vi lavt blodsukker?

Blodsukker blir dannet fra den maten vi spiser. Maten tas opp i fordøyelsen og transporteres videre gjennom blodet vårt. Sukkernivået i blodet er altså glukosen fra maten vi spiser. Glukose er kroppens viktigste energikilde og fungerer som bensin til kroppen. For at kroppen skal klare å dra nytte ut av glukosen trenger den insulin. Tenk deg at insulin er en slags nøkkel som åpner opp døren til cellene i kroppen din og slipper glukosen (energien) inn til riktig plass.

Dersom du ikke skiller ut nok insulin (f.eks diabetes), er det ikke nok nøkler til å åpne alle dørene og energien kommer ikke frem til cellene våre, men blir hengende igjen i blodbanen. Da blir du skikkelig slapp og sliten fordi kroppen ikke får tilført den nødvendige energien den trenger. Les gjerne innlegget vårt om du er usikker på om Flexikost fungerer for deg med diabetes.

Insulin skilles ut automatisk i forhold til mengde blodsukker i blodet vårt. Et uregelmessig kosthold eller måltider bestående hovedsakelig av raske karbohydrater kan gi store svingninger i blodsukkeret. Dette kan igjen føre til at kroppen skiller ut for mye insulin, som sender blodsukkeret ditt rett i kjelleren, ofte i takt med humøret.

 

Hjernen tar kontroll

For å forstå hvorfor du blir et kakemonster med dårlig humør og hvordan kroppen påvirkes av lavt blodsukker, må vi se nærmere på hvilken rolle hjernen din har i dette.

I motsetning til de fleste andre celler, trenger ikke hjernen din hjelp fra insulin for å få energi. Hjernecellene dine henter energien rett fra blodsukkeret. For at hjernen kan ha en kontinuerlig strøm av energi er det helt avgjørende at blodsukkernivået alltid holdes over et kritisk nivå. Om blodsukkernivået blir for lavt vil ikke hjernen få nok energi til å holde «hjulene i gang» og du vil kjenne deg sliten, svimmel, irritabel, vondt i hodet og «bli litt skjelven».

For å beskytte seg selv og skaffe seg energi tar hjernen din over styringen og du føler deg nærmest som en marionett figur der du høvler gjennom skuffer og skap på jakt etter rask energi. For hjernen tenker ikke på vektnedgang, sixpack eller sommerkroppen i en slik kritisk situasjon. Da tenker den kun på overlevelse.

 

Løsningen

Blodsukkernivået ditt vil alltid svinge i sammenheng med måltidene dine. Dette er helt normalt, men du bør unngå de store toppene og lave bunnene.

Det beste du kan gjøre for å holde blodsukkeret stabilt er å spise nok mat, spise ofte nok og sørge for at måltidene har en god balanse mellom de ulike næringsstoffene - karbohydrater, fett og proteiner. Da vil kroppen kunne dra nytte av de komplementære virkningene dette gir og du får resultatene du ønsker. Der karbohydrater kan gi en relativt raskt stigning vil de andre næringsstoffene hjelpe til å holde blodsukkernivået stabilt over tid.

Når du virkelig får erfare at du kan nå målene dine ved spise helt normal hverdagsmat i riktig mengde, kan du endelig ha fokus på det som er viktig for deg, mens det dyriske instinktet forsvinner som en cowboy i solnedgang.

FIT som faen - uke 2

UKE 2 - FIT som faen

VEKT: 86,2kg & 94,5cm midjemål. Totalt etter 2 uker er -2kg og -6,5cm rundt midjen

Les mer

UKE 1 - FIT som faen

Vekt: 86,3kg & 95,5cm midjemål. Resultatet etter første uken er: -1,9kg og -5,5cm rundt midjen. 

Les mer
FIT som faen

Fit Som Faen

Etter et ganske tungt og vanskelig halvår med kreft, død og elendighet har jeg blitt litt mykere i kantene!

Les mer