5 vanlige myter om kosthold

Det finnes mange myter der ute om kosthold som rett og slett ikke stemmer. I dette innlegget slår vi hull på fem av dem.


1. Jeg kan legge på meg 2-3kg fra en dag til annen!

Ta det helt med ro 🙂 Du har ikke lagt på deg 2-3kg fett. Det er nærmest umulig å legge på seg 2-3kg. på et døgn!! Det ville faktisk krevd at du spiste et overskudd på 14.000-21.000 kcal på en dag, noe som er ufattelig mye mat.

Om du spiser relativt sunt vil du måtte spise følgende:

  • 45 brødskiver med magert pålegg
  • 27 glass med melk
  • 36 kyllingbryst eller 6,3kg
  • 54 store poteter
  • 4,5kg assorterte grønnsaker
  • 18 bananer
  • 9 Barbells proteinbarer

Alt dette må du altså spise på en dag, i tillegg til ditt vanlige kosthold for å legge på deg 3kg fett!!

For veldig mange betyr tallet på vekten ALT og dersom den ikke går i riktig retning fører det til stor frustrasjon som igjen kanskje fører til drastiske kalori kutt eller økt treningsmengde.

Sannheten er at vekten din påvirkes av mange faktorer, som for eksempel kroppens evne til å holde på vann! Så vektens tall trenger faktisk ikke å være hele sannheten!

Selv om du forsøker å spise de rette tingene hver eneste dag, så vil ikke hver dag være nøyaktig den samme. Det vil rett og slett være umulig å få til identiske dager!

Faktorer som vil gå direkte inn på vekten din er endring i makrosammensetning, hydrering (vann), stress, hormon syklus og søvn. Alle disse faktorene vil ha en virkning på kroppens evne til å holde på vann.

Daglig næring

Selv om du klarer å treffe det eksakte antallet kalorier i to dager på rad, vil makroer du velger påvirke vekten din. Dersom du spiser mer karbohydrater på mandagen, vil vekten vise et høyere tall neste morgen.

Det er fordi kroppen lagrer karbohydrater som glykogen. Hvert gram glykogen er bundet til 3-4 gram vann. For hvert gram karbohydrater du spiser, vil kroppen din holde på 3-4 ganger så mye vann. Som du sikkert forstår vil dette ha innvirkning på vekten din.

Tips: Prøv derfor å spise det samme antall makronæringsstoffer hver dag for å holde væskebalansen mer stabil!

Natrium

Natrium (salt) har en stor innvirkning på vekten din, fordi den spiller en viktig rolle i å regulere væskebalansen i kroppen. Natrium øker væskeansamlinger ved å binde seg til vannmolekyler for å opprettholde kroppens væskebalanse.

Eksempel: Dersom du gikk på en aldri så liten «smell» på den kinesiske restauranten og dagen etter viser vekten at du har gått opp 1,5kg…. KRISE!!!!

Neida… Det er ikke krise… Det er fordi alt som inneholder mer salt enn du normalt bruker vil ha stor innvirkning på væskebalansen i kroppen din!

Daglig stress

Stress øker kroppens produksjon av kortisol. Kortisol fremmer natriumretensjon (holder salt tilbake i kroppen), noe som reduserer urinproduksjonen, som igjen øker mengden av væske i systemet. Ikke nok med at stress er tungt i seg selv, men det påvirker vekten din også! Som igjen fører til mer stress, som igjen fører til mer kortisol….. Uff.. En uendelig dårlig sirkel… Kortisol har også som kjent en hel rekke andre dårlige innvirkninger på kroppen din på lang sikt. Jeg kan jo bare nevne raskt at høyt kortisol produksjon øker fettlagring og bryter ned muskler….

Menstruasjon

Skiftet i østrogen og progesteron gjennom hele menstruasjonssyklusen er nok en sannsynlig årsak til at dere damer holder bedre på vann i denne perioden. Når østrogennivået er høyt, for eksempel under den premenstruelle fase, holder rett og slett kroppen på mer væske. Når syklusen går videre og østrogennivået kommer tilbake til det normale, vil vannet trekkes ut igjen og vekten er tilbake til det normale.

Faktisk kan denne syklusen påvirke kroppen såpass mye at vekten kan øke med mellom 1-3kg i bare vann…

At vekten svinger er helt naturlig, likevel har vi en tendens til å tro at hvert eneste gram opp eller ned er ensbetydende med fett. Så det å innse at disse svingningene er uunngåelig uansett hvor flink du er, vil gjøre at du kan senke skuldrene litt bare der.


2. Lettprodukter og varer merket med «% mindre av» er «smartere» valg.

Lett på fett kan faktisk bety tung på sukker! Ved å velge enkelte produkter kan man spare mange kcal, mens i andre tilfeller er dette en ren markedsføringsstrategi for å lure deg til å tro at det er et bedre valg.

Et lettprodukt betyr at det inneholder minst 30% mindre fett eller sukker i forhold til originalproduktet. Om originalproduktet inneholder store mengder sukker eller fett, så betyr det ikke nødvendigvis at det er så mye sunnere…

Nugatti

Selv om Nugatti Max inneholder 40% mindre sukker enn orginalen, så inneholder den fremdeles enorme mengder sukker!! Nugatti Zero inneholder ikke sukker i det hele tatt, men forskjellen er bare 35kcal fra Zero varianten til orginalen.. Det er med andre ord lett å gå i fellen og tro at sukkerfritt er kcal-fritt, men slik er det absolutt ikke.

Finnes det lettprodukter som er bra da?

Ja, det er bare viktig å lese næringsinnholdet samtidig som du holder tungen rett i munnen. Lettbrus/saft, lett salami og lettrømme kan være eksempler på produkter som man kan spare mye kcal.

Lyst til å lære mer? Les «Slankemat – En ulv i fåreklær«


3. En tur på «by ́n» ødelegger treningsgrunnlaget for resten av uken

Dette er en myte med modifikasjoner, fordi det kommer naturligvis an på konsumet. Altså hvor mye alkohol man drikker. For om du drikker store mengder alkohol slik at du har «hangover» og ettervirkninger i 4-5 dager, så kan man jo si at alkohol har ødelagt treningsgrunnlaget, men en normal «tur på by ́n» har faktisk ikke noe ringvirkninger om man kan kalle det dét.

NIH (Norges Idrettshøgskole) gjorde en forskning på dette der de delte forsøkspersoner inn i 3 grupper. Gruppe A fikk alkoholfri drink, Gruppe B fikk lavt inntak av alkohol, Gruppe C fikk en høy dose alkohol. Før testen gjorde de noen styrkeøvelser 2-3 timer før alkoholinntaket startet, som skulle re-testes rett etter, 12 timer etter og 24 timer etter at de hadde drukket.

Resultatet var veldig interessant. Resultatet ble ikke påvirket på de som hadde drukket alkohol, 12 og 24 timer etter inntaket. Faktisk hadde de 2 gruppene som drakk alkohol full restitusjon i muskelstyrke, mens gruppen som ikke drakk alkohol ikke var restituert.

Men, før du nå slår hæla i taket og tenker halleluja, så har man jo negative virkninger på hormoner og kroppen på sikt ved inntak av alkohol. Blant annet senker testosteronnivået seg og kortisol (stresshormonet) blir høyere, noe som naturlig nok får negativer konsekvenser på sikt.

Og for deg som ønsker vektnedgang kan det være greit å vite at: Alkohol er energinett som betyr at det inneholder endel kcal . Noen søte drinker inneholder faktisk 1/3 av dagsbehovet i en eneste drink.

Alkohol kan heller ikke lagres på kroppen, noe som betyr at leveren må benytte alkohol som energi og da setter den fettforbrenningen på pause! Så lite som 3 glass med vin kan være nok til å sette fettforbrenningen på pause i opptil 12 timer. Da er det kanskje ikke så rart at mange legger på seg ekstra mye i løpet av en sommerferie, juleferie eller lignende, når man drikker litt alkohol hver eneste dag samtidig som man spiser mye «deilig» mat.


4. Knekkebrød er bedre enn brød

Brød og knekkebrød er laget av de samme «råvarene», knekkebrød er bare stekt litt lengre og bakt på en litt annen måte. Mange velger å bytte ut brød med knekkebrød, men ofte inneholder knekkebrød mye mer kcal per 100g enn vanlig grovbrød. Det er fordi det ofte blandes inn litt mer nøtter, frø eller olje for å heve smaken.

Dessuten så er det ikke slik at kroppen tenker at det er karbohydrater fra knekkebrød eller brød. Den spalter ned maten til energi og næring uavhengig av kilden.

Så hvorfor funker knekkebrød bedre enn brød?

Det har faktisk ikke noe med om du velger knekkebrød eller brød, men det har med den «mentale» svitsjen i hodet ditt. For grunnen til mange føler at knekkebrød «fungerer» bedre, er fordi når man skal slanke seg og velger knekkebrød, så er man mye mer bevisst i valgene og mengden fordi man er i «ned-i-vekt-modus». Du hadde oppnådd akkurat samme resultat ved å spise brød så lenge du er «modus» 😉 Det kan vel også tenkes at «placebo-effekten» gjør sin nytte.


5. Nøtter og mørk sjokolade er mye bedre snacks!

Disse «snacks» typene kalles «sunnere» alternativer fordi de inneholder vitaminer, mineraler og sunne fettstoffer, men felles er at de inneholder mye energi.

En plate mørk sjokolade inneholder omtrent like mange kalorier som tilsvarende mengde lys melkesjokolade, mens 100 gram nøtter tilsvarer energiinnholdet i 4 1/2 brødskiver med magert pålegg. Det er ekstremt lett å komme i et kalorioverskudd ved å tro at dette er mye sunnere.. Vi kan kanskje være enige om at de er litt sunnere i små mengder 😉 Men det er viktig å huske at sunt ikke nødvendigvis betyr mindre kalorier.